Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aantal rifhaaien in Stille Oceaan neemt af

  •  
27-04-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_141601.jpg
Het aantal rifhaaien rond bewoonde eilanden in de Stille Oceaan is sterk afgenomen. Dat maakten onderzoekers van de Universiteit van Hawaii vrijdag bekend.
Vinnen
Vooral in de wateren rondom Hawaii, de Marianen en Amerikaans-Samoa is de populatie sterk gekrompen. Volgens de onderzoekers is de afname daar in vergelijking met onbewoonde gebieden 90 procent. Rifhaaien worden vaak gedood voor hun vinnen of raken verstrikt in visnetten.
Tellen
Aangezien de haaien zich met name 's nachts vertonen, was het tellen een moeilijk en tijdrovend proces. Voor dit onderzoek werden tussen 2004 en 2010 ruim 1600 tellingen verricht door duikers, die achter kleine bootjes waren gebonden. De resultaten werden vervolgens vergeleken met informatie over het aantal in de omgeving woonachtige mensen.
Mensen
Gegevens over temperatuur en kwaliteit van het water werden ook bekeken, maar volgens de onderzoekers is duidelijk dat de afname van het aantal rifhaaien door mensen is veroorzaakt.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.