Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aantal otters groeit gestaag

  •  
17-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
europese_otter.jpg
De Nederlandse otterpopulatie is opnieuw gegroeid naar een aantal van zo’n 185 dieren. Onderzoek van Alterra wijst ook uit dat de genetische variatie in de populatie niet verder lijkt af te nemen. Helaas blijft het aantal verkeersslachtoffers wel erg hoog.

Genetische variatie

Al sinds het begin van de monitoring in 2002, toen de eerste groep otters werd uitgezet in Nationaal Park Wieden-Weerribben, worden uitwerpselen en dood gevonden otters benut om DNA uit te isoleren. Onderzoek naar de genetische variatie is van belang omdat in kleine geïsoleerde populaties altijd het gevaar dreigt van inteelt, met gevolgen voor de vitaliteit van de dieren en hun voortplantingsvermogen. Het aantal genetische varianten in de populatie neemt toe. Dit is deels het gevolg van het bijplaatsen van genetisch niet-verwante dieren dat zo nu en dan gebeurt, maar verheugend is ook te constateren dat er op steeds meer plekken otters van Duitse origine in de Nederlandse populatie opduiken die hier op eigen kracht komen.
Op basis van de DNA-profielen wordt de totale populatieomvang geschat op circa 185 dieren. Dat is opnieuw meer dan het jaar daarvoor toen de schatting uitkwam op circa 160 dieren. De grootste aantallen komen nog steeds voor in Overijssel en Friesland. De kernpopulatie in de Wieden–Weerribben bestaat uit minimaal circa 86 dieren. Dit gebied vervult nog steeds een sleutelrol bij het koloniseren van gebieden elders.

Verkeer en visfuiken

Zorgelijk is dat otters regelmatig opduiken in nieuwe gebieden, maar daar als gevolg van vooral hoge verkeerssterfte ook weer verdwijnen, waardoor deze gebieden tijdelijk weer onbewoond raken. Het kolonisatieproces moet zich steeds opnieuw herhalen. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom de ruimtelijke uitbreiding van de populatie al een aantal jaren vrijwel stagneert. Opvallend was dat er afgelopen jaar meerdere otters dood drijvend in het water zijn aangetroffen, met als vermoedelijke doodsoorzaak verdrinking in fuiken. Dit onderstreept het belang van het gebruik van otterwerende keergrids in visfuiken in gebieden waar otters voorkomen.

Goed otternieuws

In natuurgebied De Onlanden heeft voor het eerst een een vrouwtjesotter een drieling ter wereld gebracht. De drie otters en hun moeder zijn te zien op beelden van een wildcamera in het gebied. Het is de vierde keer in anderhalf jaar tijd dat er otters in De Onlanden zijn geboren. Tot nu toe waren het steeds twee jongen die werden geboren.
Bron: Loek Kuiters en Arjen de Groot, beiden Wageningen Environmental Research (Alterra) en NatureToday.nl

Meer over:

otter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.