Vroege Vogels

Aantal Orang-Oetans in Indonesië verder gedaald

  •  
24-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
220 keer bekeken
  •  
orang-oetang

© Bron: Patrick van Veen

Uit nieuw onderzoek van het Indonesische Ministerie van Milieu en Bossen blijkt dat de orang-oetan op Sumatra en Borneo verder uitsterft. Sinds 2004 is het aantal apen drastisch verminderd. De grootste oorzaak is het verdwijnen van het leefgebied van de orang-oetan.

Tellen

Het onderzoek heeft het aantal apen per vierkante kilometer geteld. In 2004 leefden er nog 45 tot 76 orang-oetans per honderd vierkante kilometer, nu is dat aantal geslonken tot 13 tot 47 apen per honderd vierkante kilometer. Het onderzoek vond plaats in een gebied van 16 miljoen hectare, volgens schattingen leven daar nu zo’n 57.000 orang-oetans. Door de aanleg van palmolieplantages verdwijnt het leefgebied van de orang-oetan. Van de 52 orang-oetan populaties op Sumatra en Borneo die zijn onderzocht, is de verwachting dat slecht 38 procent er over 100 tot 500 jaar nog is.

Bedreigd

In 2016 is de Borneose orang-oetan op de lijst van ernstig bedreigde dieren gezet. Dit was het directe gevolg van de verwoestende bosbranden in 2015, waarbij bossen en veengebieden verbrand werden om plaats te maken voor palmolieplantages.

Petitie

Greenpeace is een petitie gestart om de bosbranden te stoppen. Meike Rijksen, campagneleider Greenpeace; “De Indonesische regering slaagt er duidelijk niet in om de orang-oetan te beschermen, zolang bedrijven die bomen kappen voor palmolieplantages geen halt wordt toegeroepen. Dit rapport is het zoveelste treurige bewijs dat we onmiddellijk moeten stoppen met het ontbossen van de leefgebieden van de orang-oetan.”
Bron: Greenpeace

Meer over:

orang oetan
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.