NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Aantal konijnen drastisch afgenomen

28 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Konijnenpopulaties hebben flink te lijden door de verschillende virusziektes die de laatste jaren heersen, zoals VHS (ook wel bekend als RHD) en myxomatose. Ook vermesting, verzuring en afname van voedselkwaliteit spelen een rol in deze afname. De Amsterdamse Waterleidingduinen zien ook een flinke afname van het aantal konijnen. En dat terwijl deze soort met zijn gegraaf en gegraas een cruciale rol speelt in het ecosysteem van de duinen.

Wat heeft het konijn nodig?

In het onderzoek, waar Jasja Dekker aan meewerkt, worden een twintigtal populaties in de Nederlandse kustduinen onderzocht, om inzicht te krijgen in de achteruitgang van de konijnenpopulatie. Het doel van het onderzoek is te weten welke beheermaatregelen nodig zijn om het konijn weer terug te krijgen in bepaalde gebieden. Zo ook in de AWD. Het konijn zorgt door zijn gegraaf en gegraas voor open plekken, stuifzand, diverse plantengroei. En een konijnenhol wordt gebruikt door tapuiten en bergeenden.

Behalve dat het konijn een zeer belangrijke soort is voor de duinen en het ecosysteem, is het vooral ook een heel interessant dier. Het is een sociaal dier, met familieverbanden in een holenstelsel. Ze hebben een eigen rangorde, een eigen dominantiestructuur.
Vroege Vogels in de Amsterdamse Waterleidingduinen, vrijdag 29 november 2019 vanaf 19.35 uur op NPO 2!

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.