Vroege Vogels

Aantal goede groene stroomproducten stijgt_08_05_2014

  •  
08-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
electrisch.jpg
De consument heeft meer keus in goede groene stroom. Desondanks wordt nog altijd meer dan de helft van de mensen met groene stroom bedrogen met grijze stroom die ‘vergroend’ wordt met buitenlandse certificaten. Dat concludeert het HIER klimaatbureau op basis van onderzoek naar de herkomst van groene stroom. Aanleiding is de publicatie van de stroometiketten over 2013 door energiebedrijven eind april.
Trend: stroom direct van de bron
Er zijn het afgelopen jaar tien producten bijgekomen die 100 procent in Nederland opgewekte elektriciteit leveren. Bij elkaar zijn er nu 23 goede groene producten op de markt. Steeds meer producenten kiezen er voor  een product in de markt te zetten dat direct is gekoppeld aan de bron, zoals een bepaald windmolenpark. Sible Schöne, programmadirecteur van het HIER klimaatbureau: “Er is de afgelopen jaren een hele serie nieuwe producten bijgekomen die beter traceerbaar zijn. Voorbeelden zijn Texel Energie en DE Unie van de Duurzame Energie Unie en Vandebron. Bij dat laatste initiatief kun je rechtstreeks energie in kopen bij een windmoleneigenaar. Dat haakt aan op een trend dat consumenten willen weten waar hun product vandaan komt.”
Meer dan helft consumenten nog steeds bedrogen
Ondanks de positieve ontwikkelingen, krijgt nog steeds meer dan de helft van de consumenten met groene stroom een product dat niet deugt. Schöne: “Wij vinden het opmerkelijk dat het aanbod van sjoemelstroom nog steeds zo groot is, zeker gezien de ophef het afgelopen jaar over grijze stroom die ‘vergroend’ wordt met Noorse certificaten. Gelukkig heeft de consument tegenwoordig in ieder geval iets te kiezen, want bijna alle bedrijven bieden óók geloofwaardige producten aan.” De certificaten uit Noorwegen zijn omstreden omdat er geen kWh extra groene stroom voor wordt opgewekt. Noorse waterkrachtcentrales produceren stroom voor de eigen klanten, zonder die stroom daar ‘groen' te noemen. Het etiket ‘groen' kan vervolgens los worden doorverkocht. Ecostroom van Eneco, Groenstroom van Nuon en Windgarantie van Energiedirect zijn voorbeelden van grijze stroom die ‘vergroend’ wordt met certificaten.
Groene stroom checker
Op basis van de nieuwe gegevens over 2013 heeft HIER de groene stroom checker geactualiseerd. Met de groene stroom checker krijgen consumenten in twee minuten inzicht in de samenstelling van hun groene stroom en krijgen ze advies of hun huidige product goed of fout is. Voor het onderzoek heeft HIER energieleveranciers gevraagd voor de producten die ze groen noemen welk deel van de wind, waterkracht en biomassastroom uit Nederland komt en welk deel wordt geïmporteerd.
Bron: Stichting HIER Klimaatbureau
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.