Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aantal gewone zeehonden in Waddenzee blijft afnemen, wel meer pups geteld

  •  
01-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
zeehondenpup_op_het_strand_58ab7c6d87a6d_medium

Jonge gewone zeehond, van een afstand gefotografeerd op Terschelling.

© Greien218

Het aantal gewone zeehonden in de Waddenzee is dit jaar opnieuw afgenomen, maar er zijn wel meer pups geboren dan een jaar eerder. In het Nederlandse deel van de Waddenzee werden bij tellingen in juni zelfs 18 procent meer pups gezien dan in 2022. Over het hele Waddengebied, dat zich uitstrekt langs de kust van Nederland, Duitsland en Denemarken, bedraagt de toename 10 procent, meldt het Gemeenschappelijk Waddenzee Secretariaat van de drie landen.

De toename van het aantal pups staat in contrast met het totale aantal gewone zeehonden. Dat is voor het derde jaar op rij afgenomen. 

Aantal gewone zeehonden blijft afnemen 

Aan het eind van de zomer werden tijdens de jaarlijkse telling 22.621 van de zeezoogdieren waargenomen. Dat is 4 procent minder dan in 2022 en het laagste aantal sinds 2010. De komende jaren zal moeten blijken hoe de populatie zich verder ontwikkelt. In het Nederlandse deel van de Waddenzee werden 11 procent minder zeehonden geteld, 6.706 in totaal.

Oorzaak? 

Over de oorzaken van het dalende aantal gewone zeehonden kunnen het secretariaat en betrokken onderzoekers nog geen zekerheid geven. Ze zien wel diverse factoren die mogelijk een rol spelen, van achteruitgang van het leefgebied en verstoring door bijvoorbeeld visserij of windmolenparken tot concurrentie van andere soorten. Zo is het aantal grijze zeehonden in het gebied juist toegenomen.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.