Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Aantal geulen in Waddenzee gesloten voor garnalenvisserij

6 okt 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
242 keer bekeken
  •  
garnalenvisser-anaben_01.jpg

Garnalenvisser

© Fotograaf: anaben

Voor het eind van dit jaar wordt ruim 8500 hectare aan geulen in de Waddenzee gesloten voor de garnalenvisserij. Dat is mogelijk omdat negentien garnalenvissers hun visvergunning hebben laten opkopen door het Waddenfonds, dat hiervoor ruim 10 miljoen euro beschikbaar had. De garnalenvissers zijn in september uitbetaald, aldus het fonds.

Luister naar het interview met Wouter van der Heij, marien bioloog bij de Waddenvereniging in Vroege Vogels Radio:

Verstoring bodemleven

Garnalenvisserij heeft plaats met fijnmazige netten die over de zeebodem slepen. Dat zorgt voor grote verstoring van het bodemleven. Natuurorganisaties, het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij en de visserijsector zijn al sinds 2014 bezig met een plan om de verstoring door garnalenvisserij in de Waddenzee te halveren. De Waddenzee is een internationaal beschermd natuurgebied en Unesco Werelderfgoed, maar de natuur staat sterk onder druk door menselijke activiteiten.

Dit najaar worden het Eierlandse Gat tussen Vlieland en Texel en het gebied tussen beide Rottums gesloten. Dit zijn zogenoemde kombergingen, gebieden met geulen, zand- en slibplaten die belangrijk zijn voor de biodiversiteit in het hele Waddengebied. Door die gebieden te sluiten kan het bodemleven zich daar ongestoord ontwikkelen, wat belangrijk is voor al het zeeleven op de Wadden, aldus het Waddenfonds.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar