Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aantal geulen in Waddenzee gesloten voor garnalenvisserij

  •  
06-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
310 keer bekeken
  •  
garnalenvisser-anaben_01.jpg

Garnalenvisser

© Fotograaf: anaben

Voor het eind van dit jaar wordt ruim 8500 hectare aan geulen in de Waddenzee gesloten voor de garnalenvisserij. Dat is mogelijk omdat negentien garnalenvissers hun visvergunning hebben laten opkopen door het Waddenfonds, dat hiervoor ruim 10 miljoen euro beschikbaar had. De garnalenvissers zijn in september uitbetaald, aldus het fonds.

Luister naar het interview met Wouter van der Heij, marien bioloog bij de Waddenvereniging in Vroege Vogels Radio:

Verstoring bodemleven

Garnalenvisserij heeft plaats met fijnmazige netten die over de zeebodem slepen. Dat zorgt voor grote verstoring van het bodemleven. Natuurorganisaties, het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij en de visserijsector zijn al sinds 2014 bezig met een plan om de verstoring door garnalenvisserij in de Waddenzee te halveren. De Waddenzee is een internationaal beschermd natuurgebied en Unesco Werelderfgoed, maar de natuur staat sterk onder druk door menselijke activiteiten.

Dit najaar worden het Eierlandse Gat tussen Vlieland en Texel en het gebied tussen beide Rottums gesloten. Dit zijn zogenoemde kombergingen, gebieden met geulen, zand- en slibplaten die belangrijk zijn voor de biodiversiteit in het hele Waddengebied. Door die gebieden te sluiten kan het bodemleven zich daar ongestoord ontwikkelen, wat belangrijk is voor al het zeeleven op de Wadden, aldus het Waddenfonds.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.