Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aantal eikenprocessievlinders sterk gedaald

  •  
20-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
126 keer bekeken
  •  
eikenprocessierups_Jurriën van Deijk

© Jurriën van Deijk

Het aantal eikenprocessievlinders is dit jaar sterk gedaald. Vooral in het zuiden van het land nam het aantal vlinders sterk af. Alleen in Friesland is geen verschil gemeten met voorgaande jaren. Dat het aantal vlinders afneemt wil overigens nog niet zeggen dat de eikenprocessierups aan het verdwijnen is, stelt het Kenniscentrum Eikenprocessierups woensdag op de natuurwebsite Nature Today.

Steeds minder vlinders

De overlast veroorzakende eikenprocessierups wordt in de loop van de zomer een vlinder. Deze zomer zijn in speciale vallen bijna 51.000 vlinders gevangen. Dat is 40 procent minder dan in 2019 en 67 procent minder dan in 2018. Over het jaar 2020 zijn volgens het kenniscentrum geen cijfers beschikbaar omdat er toen iets fout ging met de meetmethode.

In de zuidelijke provincies is het aantal vlinders met 85 procent afgenomen ten opzichte van 2019. In het noorden daalde het aantal vlinders met 20 procent. Volgens het kenniscentrum zijn er verschillende verklaringen voor de afname van het aantal vlinders: het koude voorjaar, de natte augustusmaand, tijdige bestrijding van de rups en meer natuurlijke vijanden in gebieden waar de rupsen al langer voor veel overlast zorgen.

Geen conclusie

Het is bekend dat eikenprocessierupsen zich een paar jaar rustig kunnen houden en dan weer opduiken, aldus de kenners. Ook ontwikkelt de populatie zich in golven en zijn er het ene jaar veel meer rupsen dan een ander jaar. Daarom kan nog niet geconcludeerd worden dat de jeukrups uit Nederland aan het verdwijnen is.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.