Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Aantal cruisevakanties stijgt (en de vervuiling ook)

15 mrt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Uitstoot cruiseschip

© Fotograaf: Keestorn

Nederlanders stappen weer vaker aan boord van een cruiseschip. Volgens brancheorganisatie Cruise Lines International Association (CLIA) ging vorig jaar een recordaantal van 110.000 Nederlanders op cruisevakantie. Dat betekende een stijging van het aantal passagiers met 6 procent op jaarbasis.

Korte cruises

De stijging komt volgens de vereniging van cruiserederijen onder meer door een toename van korte cruises van twee tot drie dagen. Daarmee kunnen mensen voor het eerst proeven en ruiken aan een dergelijke wijze van vakantie vieren. Op jaarbasis was hier sprake van een groei met 37 procent.

Vervuilende stookolie

Uit onderzoek van 2017 bleek nog dat cruiseschepen varen op zware stookolie, die overblijft bij de productie van benzine en diesel en die erg goedkoop is. Bij de verbranding komt kooldioxide vrij, maar ook zwavel, stikstof en fijnstof. Er wordt gezegd dat de uitstoot van één schip gelijk aan die van een miljoen auto's per dag. Cruiseschepen veroorzaken daarnaast watervervuiling door het lozen van afval(water) in zee of oceaan.
De rederij zoals P&O claimen zelf dat ze bezig zijn om het brandstofverbruik van de schepen te verminderen en door het plaatsen van roetfilters proberen ze het hoeveelheid uitstoot van fijnstof te verminderen.
Voorbeeld van aan berekening van de kg CO2 uitstoot van een vakantie van 2 weken (4p):
Vakantie naar Curacao (vliegtuig + hotel) 10.500 kg CO2
Cruise vanaf Curacao (vliegtuig + cruise) 18.700 kg CO2
Bron: ANP, MilieuCentraal

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.