Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Aantal aanrijdingen met dieren fors gestegen'

  •  
20-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
677 keer bekeken
  •  
wolf

Aangereden wolf

© Fotograaf Roul Meijer

Het aantal aanrijdingen met dieren is de laatste jaren fors gestegen, meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van eigen cijfers. De verzekeraars wijten de toename aan de stijging van het aantal weggebruikers in Nederland. Ook smartphonegebruik in het verkeer, waardoor er minder op de weg gelet wordt, zou bijdragen aan de hoeveelheid ongelukken. Daarnaast vermoeden verzekeraars dat het door de coronapandemie drukker was in de natuur en dat wilde dieren daardoor vaker hun vaste gebied verlieten.

Kosten aanrijding ligt een stuk hoger

Het aantal aanrijdingen met een (wild) dier lag in 2020 op 8603, tegen 5750 in 2014. Ook is een gemiddelde claim na zo'n ongeluk een stuk hoger. In 2017 kostte een aanrijding verzekeraars nog 1632 euro en in 2020 was dat 1921 euro. Dat komt volgens het Verbond van Verzekeraars doordat onderdelen duurder zijn geworden en schadeherstel steeds complexer.

In 2020 vonden de meeste aanrijdingen met dieren net als altijd plaats in de maanden april en mei. De regionale verschillen zijn groot. De meeste botsingen met een hert, zwijn of ander (wild) dier kwamen voor in de provincie Gelderland. Flevoland noteerde de minste aanrijdingen. De verzekeraars vinden dat lokale overheden in provincies waar veel ongelukken gebeuren automobilisten moeten wijzen op hotspots.

Bron: ANP

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.