Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aanslag Rainbow Warrior herdacht in Nieuw-Zeeland

  •  
10-07-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_123034.jpg
Leden van de milieuorganisatie Greenpeace hebben zondag de aanslag herdacht op de Rainbow Warrior, twintig jaar geleden. De ceremonie werd gehouden bij het wrak van het schip, dat na de dubbele bomaanslag in de haven van Auckland, werd afgezonken voor de kust van Nieuw-Zeeland.
Op het vlaggenschip van Greenpeace ontploften op 10 juli 1985 twee bommen. Agenten van de Franse geheime dienst hadden de explosieven geplaatst. Parijs wilde verhinderen dat de milieuorganisatie actie zou voeren tegen Franse kernproeven in het zuiden van de Stille Oceaan.
Door de aanslag kwam de Nederlands-Portugese fotograaf Fernando Pereira om het leven. De Rainbow Warrior raakte onherstelbaar beschadigd en ligt nu als blijvend monument op de zeebodem in Matauri Bay.
De twee Franse daders werden opgepakt en in Nieuw-Zeeland achter gesloten deuren veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Wellington leverde hen echter al na een jaar uit aan Frankrijk, dat hen als helden binnenhaalde.
De herdenking zondag vond plaats aan boord van de nieuwe Rainbow Warrior. De kapitein van het verwoeste schip, Pete Willcox, dook naar het op 25 meter diepte liggende wrak om een beeld op de brug te plaatsen. Andere leden van Greenpeace gooiden bloemen in het water.
In Auckland werd een herdenkingsconcert gehouden voor de Rainbow Warrior. Om 11.48 uur (plaatselijke tijd), het tijdstip waarop twintig jaar gelden de eerste bom afging, namen de bezoekers twee minuten stilte in acht. Volgens Greenpeace wordt de aanslag zondag ook herdacht in Parijs, Sydney, Toronto en Vancouver.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.