Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Aanmonsteren voor zee-onderzoek

7 dec 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Pelagia

© NIOZ

Nederlands enige (!) schip voor oceaanonderzoek, de RV Pelagia van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel gaat de komende zes maanden op expeditie. Van Texel, via de Canarische eilanden, naar het Caribisch gebied en weer terug, zullen er op twaalf etappes diverse onderzoekers meevaren om metingen te doen.
Algen, plankton, de bodem, vogels, zeezoogdieren, alles wordt bestudeerd. Rode draad door het onderzoek is 'de veranderende oceaan' onder invloed van onder andere het veranderende klimaat; vandaar de 'vlag' waaronder de Pelagia deze maanden vaart: het  Netherlands Initiative Changing Oceans, kortweg: NICO
De laatste etappe start pas in juli 2018, maar toch moeten alle spullen nu al aan boord. Midden op de oceaan kun je immers niet nog even een doos reageerbuizen laten komen. Vandaar dat dit weekeinde verschillende zeecontainers met daarin complete laboratoria aan boord zijn gehesen.
Pelagia

© Rob Buiter

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.