Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aanhang milieu en natuur stijgt na 5 jaar

  •  
23-12-2007
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vvtv_logo_kl_01.jpg
Groene Groei door Al Gore-effect
Hilversum, 23 december – De totale aanhang van ‘groene’ organisaties bedraagt in 2007 ruim vier miljoen leden of donateurs. Dat blijkt uit onderzoek van het VARA-radioprogramma Vroege Vogels dat voor de zeventiende keer is bekend gemaakt. Het Wereld Natuur Fonds staat, groter dan ooit, op de eerste plaats met 935.000 donateurs. Opvallend is ook dat Natuurmonumenten na vijf jaar ledenverlies nu weer opkrabbelt, met een groei van 8.000. Het totale aantal leden/donateurs van de ruim honderd organisaties bedraagt 4.083.910
Na een periode van stabilisatie is de groei nu ingezet. Veel organisaties melden een hernieuwde belangstelling. In de Top Tien is Greenpeace de enige verliezer. Alle andere grote clubs zagen hun aanhang groeien. De Nederlandse afdeling van de WSPA zelfs spectaculair met 48% (volgens eigen zeggen door nieuwe marketing, veel meer gebruik van digitale media en toename betrokkenheid).
1. (1) Wereld Natuur Fonds 
2. (2) Natuurmonumenten
3. (3) Greenpeace 
4. (4) Dierenbescherming 
5. (5) IFAW (NL)
6. (6) Vogelbescherming
7. (9) World Society for the Protection Of Animals (NL)
8. (7) Milieudefensie
9. (9) Stichting AAP 
10. (10) Zeehondencreche Pieterburen 
Bekijk de hele lijst met 119 organisaties
 
Grootste stijgers
In absolute aantallen is de Nederlandse afdeling van de World Society for the Protection of Animals de grote winnaar met een stijging van 31.649 (+ 48%). Andere grotere groeiers zijn Wereld Natuur Fonds 15.000 (+ 1,6%), Natuurmonumenten 8.000 (+ 0,9%), Vogelbescherming 7.019 (+ 5,3), PeTA (NL) 2.755 (+ 21%), Partij voor de Dieren 2.085 (+ 44%), Ecomare 1.115 (+ 16%) en WISE 660 (+ 155%).
Grootste dalers
Greenpeace is de organisatie die het grootste verlies leed 10.000 (- 1,7%). Andere verliezers dit jaar: Bont voor Dieren 3.576 (- 11,3%), De Kleine Aarde 1.542 (- 18%), NIVON 1.029 (- 3,2%). Bij veel van de verliezende organisaties is een ‘opschoning’ van het ledenbestand een belangrijke reden. Verder is Kritisch Bosbeheer geheel uit de lijst verdwenen: de uitgave van het tijdschrift is overgedaan aan een uitgever en de stichting gaat verder zonder donateurs.
Al Gore-effect en groene golf
Na de film ‘An Inconvenient Truth’ van Al Gore is het afgelopen jaar de belangstelling voor klimaat, natuur en milieu sterk toegenomen. De organisaties liften nu mee op die groene golf, want voor het eerst na 2003 is er dit jaar sprake van een substantiële groei. Trendwatcher Carl Rohde (Fontys Hogescholen/Signs of the Time) zei in Vroege Vogels dat de golf al vóór Gore aan kwam zetten: “De zorg en de belangstelling voor milieu zijn zeer stevig aan het stijgen. Dat is niet zo gek, want je had orkaan Katrina die heel veel indruk maakte. En voor de Spaanse kust de ramp met een olietanker die de kust bedreigde. En toen kwam Al Gore. Er wordt vaak gezegd dat hij de nieuwe milieugolf bewerkstelligde, maar dat is niet zo: hij zat op het topje van een golf die toch al bezig was. Wat ook heel belangrijk is: de milieubeweging heeft decennialang dat jaren ‘70 stempel gehad. Te zuurpruimerig en met een al te negatieve boodschap. Zelfs al hadden ze gelijk, veel mensen keerden zich ervan af. En het succes van nu komt door de milieubeweging-nieuwe-stijl. Met prachtige campagnes, met het Wereld Natuur Fonds dat zich in de Efteling presenteert. En wereldwijd staan moderne jonge designers op die hele prachtige én milieuvriendelijke producten maken. Dit is geen hype, dit is een mentaliteitstrend en dat is niet tijdelijk. Dit gaat door.”
Dubbeltellingen
Een jaarlijks punt van kritiek op dit Vroege Vogels-onderzoek is dat de aantallen van de verschillende organisaties bij elkaar op worden geteld. Dat zou, in verband met dubbellidmaatschappen, niet verantwoord zijn. Vroege Vogels-onderzoeker Joost Huijsing: “Er zijn wel mensen die van twee of meer van de genoemde clubs lid zijn, maar dat zijn er veel minder dan je denkt. Naar schatting zijn niet meer dan zo'n 100.000 mensen lid van drie of meer van de organisaties die wij onderzoeken. Gemiddeld is men lid van minder dan twee. Daar staat tegenover dat een lidmaatschap echt gezien wordt als iets van het hele gezin. Uit ander onderzoek blijkt dat twee keer zoveel mensen opgeven lid van Natuurmonumenten te zijn dan het werkelijke ledenaantal. Bij doorvragen blijkt dan dat 'gezinslidmaatschap'. Bovendien zijn in de Vroege Vogels-tellingen alleen de landelijke organisaties onderzocht. Als je ook plaatselijke verenigingen meetelt dan blijkt dat ruim 50% van de Nederlanders aangesloten is. Veel meer nog dan de ruim  4 miljoen die wij noemen.”
Bron: persbericht Vroege Vogels
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.