Vroege Vogels

Aangifte tegen varkensslachterij wegens onnodig dierenleed

  •    •  
29-06-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
varken kooi

© Foto: pexels

De Stichting Varkens in Nood heeft maandag aangifte gedaan van het onverdoofd laten verdrinken van varkens in een bak met heet water van 60 graden. Een slachterij heeft zich daaraan schuldig gemaakt volgens de stichting, die strijdt tegen onnodig leed in de varkenshouderij.

De stichting baseert zich op rapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), waaruit zou blijken dat van begin 2018 tot en met juni 2019 in de slachterij regelmatig ernstige misstanden plaatsvonden tijdens het slachten van varkens.

Te lage boetes

Varkens in Nood doet aangifte wegens het onnodig veroorzaken van pijn of letsel bij dieren. Een jurist van de stichting zegt dat in het bewuste slachthuis "bij herhaling sprake is van structureel, onnodig dierenleed dat voorkomen had kunnen worden".

Volgens Varkens in Nood zijn de sancties van de NVWA zoals waarschuwingen of boetes van 1.500 euro per overtreding onvoldoende. Directeur Frederieke Schouten zegt dat de boetes "op geen enkele wijze recht doen aan de ernst van de misdragingen" en dat ze geen enkel afschrikwekkend effect hebben.

Bron: ANP

Meer over:

dierenleed, varken
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.