Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aangifte ganzenmoord Noord-Holland

  •  
14-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ganzen2.jpg

© Fotograaf: JolandaNoor

Ruim 2800 ganzen zijn vorige week in het Noord-Hollandse Schagen en Spijkerboor op een wrede manier gevangen en vergast. Acht dierenorganisaties hebben maandag bij de politie aangifte gedaan van de ganzenmoord. Dit meldde het comité Dierennoodhulp.
Vangkraal
De ganzen werden bijeen gedreven en opgesloten in een vangkraal, terwijl dit middel sinds begin deze maand verboden is bij het bestrijden van deze dieren in Gelderland. Daarom deden de dierenorganisaties ook aangifte tegen overtreding van de Flora- en faunawet.
Aangifte
Er is onder meer aangifte gedaan tegen Duke Faunabeheer, Faunabeheereenheid Noord-Holland en Gedeputeerde Staten Noord-Holland, die bij het vangen en vergassen van de ganzen betrokken waren.
Schade aan landbouw
Faunabescherming is begin juni een bezwaarprocedure begonnen tegen het vangen en vergassen van de ganzen in Noord-Holland. Sinds 1 juni mogen provincies ganzen vergassen, omdat ze schade aan de landbouw veroorzaken. Dit heeft de Europese commissie bepaald. Eerst was dit alleen toegestaan in een straal van 20 kilometer rond Schiphol, omdat de dieren in de motoren van de vliegtuigen terecht konden komen wat gevaarlijk is.
Lijden
Het vergassen met kooldioxide is omstreden, omdat de dieren te lang moeten lijden voordat ze daadwerkelijk sterven.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.