Vroege Vogels

Aangifte dierenorganisaties tegen Grapperhaus

  •  
29-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
varkensneus

© Bron: pixabay

Verschillende dierenrechtenorganisaties gaan aangifte doen tegen minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Aanleiding vormen uitspraken van Grapperhaus maandag bij de algemene ledenvergadering van de Producenten Organisatie Varkenshouderij.

Hogedrukspuit op activisten

Grapperhaus hield daar een speech en volgens de organisaties riep hij daarin op tot eigenrichting. "Volgens het live-blog van de bijeenkomst vindt minister Grapperhaus het bijvoorbeeld geen probleem om een hogedrukspuit op activisten te zetten. Dit is echter extreem gevaarlijk", aldus de dierenrechtenorganisaties in een gezamenlijke verklaring.

"ofwel achter tralies, ofwel het land uit"

De minister riep volgens de organisaties ook op tot diefstal. Zo zou hij hebben gezegd dat auto’s van activisten op een platte kar moeten worden geladen en meegenomen. Dan zouden meteen de kentekens bekend zijn en zou, als activisten de auto komen ophalen, meteen duidelijk zijn wie ze precies zijn. Ook zou hij over activisten en extremisten hebben gezegd dat "we deze figuren weg moeten krijgen, ofwel achter tralies, ofwel land uit, ofwel zoveel boetes dat ze alleen nog krantenwijk kunnen lopen", melden de organisaties.

Ongelijkheid tussen activisten en boeren

De dierenrechtenorganisaties stellen dat sprake is van rechtsongelijkheid tussen klimaat- en dierenactivisten aan de ene en veeboeren aan de andere kant. "Deze ongelijkheid uit zich vooral in het verschil in politieoptreden bij demonstraties, maar ook in de reactie van minister Grapperhaus op de acties", aldus de organisaties.

Er wordt nog bekeken waarvan precies aangifte zal worden gedaan, aldus de organisaties, waaronder Animal Rights, Comité Dierennoodhulp, Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft, en Even geen Vlees.


Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Manon77
Manon771 dec. 2019 - 14:42

jeetje..minister onwaardig om dat soort praat te doen. Tijd dat hij zelf een krantenwijk gaat doen en zijn functie neerlegt

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.