Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Aangifte dierenleed Oostvaardersplassen heeft geen zin'

  •  
20-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
edelhert

© Edelhert in de Oostvaardersplassen - Fotograaf Rocoro

De politie wordt de laatste weken overstelpt met meldingen en vragen over dierenleed in de Oostvaardersplassen waar grote grazers in het wild leven en in de koude periode weinig voedsel hebben. Op Facebook legt de politie Lelystad uit dat het geen zin heeft om aangifte te doen, omdat ze weinig kan doen in deze kwestie.
De politie benadrukt dat de runderen, paarden en edelherten in het gebied in het wild leven. De dieren zijn niet van de Nederlandse Staat of Staatsbosbeheer en worden ook niet gehouden zoals bij landbouwdieren en huisdieren het geval is. Eerdere aangiftes van dierenmishandeling tegen Staatsbosbeheer en de provincie Flevoland zijn dan ook ook geseponeerd.

Quickscan van Dierenbescherming

Maandag kwam ook de Dierenbescherming met het vermoeden dat het beheer van de grote grazers in de Oostvaardersplassen niet geheel volgens het protocol wordt uitgevoerd. Met name het zogeheten vroeg reactief afschot om lijden van dieren te voorkomen lijkt niet consequent te worden toegepast. Bovendien zijn de beschuttings- en migratiemogelijkheden nog steeds veel te beperkt. De Dierenbescherming benadrukt wel dat ze deze conclusie baseren op een uitgevoerde quickscan die bestond uit een bezoek aan het gebied en bestudering van data van Staatsbosbeheer.
De Dierenbescherming roept de provincie Flevoland en Staatsbosbeheer op het huidige beheerprotocol nauwkeurig te volgen en de oorspronkelijk geplande gebiedsuitbreiding te realiseren. “De dieren kunnen dus nog steeds niet trekken, hebben onvoldoende schuilmogelijkheid en kennen te weinig variatie in voedselaanbod”

Kanttekeningen van Staatsbosbeheer

Volgens Staatsbosbeheer sterven verreweg de meeste paarden, runderen en edelherten in de Oostvaardersplassen geen natuurlijke dood, maar worden ze voortijdig door boswachters geschoten. De boswachters gaan enkele keren per dag het gebied in om de conditie van dieren te bekijken en hun overlevingskansen in te schatten.
Flevoland deelt de conclusies van de Dierenbescherming over het beheerprotocol niet, zo reageert de provincie. “Het is voor ons evident dat Staatsbosbeheer zijn uiterste best heeft gedaan om onnodig dierenleed zo veel mogelijk te voorkomen. Dat afschot mogelijk niet op alle plekken en voor alle individuele dieren is gelukt, is een logisch gevolg van de natuurlijke en winterse omstandigheden.”
Bron: ANP, Dierenbescherming, Staatsbosbeheer en de provincie Flevoland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.