Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aangespoelde orka bij Cadzand was ernstig ziek

  •  
21-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1072 keer bekeken
  •  
orka

De overleden orka wordt onderzocht

© Bas Niemans / Universiteit Utrecht

De orka die afgelopen weekend aanspoelde op het strand van Cadzand en vervolgens overleed, was ernstig ziek. Verschillende organen van het dier waren ontstoken, meldt de Universiteit Utrecht, die de orka onderzocht. Ook had het dier al langere tijd niet gegeten en kampte het met een tandvleesontsteking.

Ernstig ziek 

Naast de tandvleesontsteking, bleken er ook ontstekingen in meerdere inwendige organen, waaronder op een hartklep, in het hersenvlies en in het geslachtsorgaan. Het is dus met zekerheid te zeggen dat het om een ernstig ziek en verzwakt dier ging. Ook bleek dat de orka al dagenlang niets meer had gegeten. 

Om erachter te komen of alle ontstekingen eenzelfde of een verschillende oorzaak hadden, is aanvullend onderzoek nodig. Zo hebben de onderzoekers orgaanstukjes op kweek gezet en zullen zij verschillende andere testen uitvoeren.

Afgedwaald

De orka werd herkend door een Spaanse dierenwelzijnsorganisatie die op basis van beeldmateriaal kon melden dat het dier al drie jaar niet meer gezien was voor de Spaanse kust. De vrouwelijke orka moet minimaal twintig jaar oud zijn geweest en was nog niet eerder zo ver in het noorden waargenomen. "Het is mogelijk dat ze door de ziekte en verzwakking is afgedwaald van haar normale omgeving", stelt de universiteit Utrecht.

Levend stranden

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat de orka spierschade had, vertelt IJsseldijk. ‘Een zeezoogdier is volledig aangepast aan een leven onder water. De zwaartekracht die bij stranding op een dier drukt is heel zwaar. Dat heeft allerlei gevolgen voor de bloedsomloop, ademhaling en dus de algehele overlevingskansen. Het levend stranden is de orka daarom uiteindelijk fataal geworden.’ 

Orka Morgan 

Het gebeurt vrijwel nooit dat een levende orka aanspoelt aan de Nederlandse kust. De laatste keer was in 2010, toen orka Morgan verzwakt uit de Waddenzee werd gehaald. Het dier verbleef even in het Dolfinarium maar werd uiteindelijk overgebracht naar Tenerife.

Bron: ANP 

Meer over:

orka, cadzand
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.