Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aangespoelde kevers

  •  
08-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
004 - 4
Kevers leven verstopt in de grond of in de begroeiing. Met hoog water laten ze zich naar boven drijven, omdat ze anders zouden verdrinken. Door de stroming van de rivier spoelen de kevers aan op de rivierstrandjes van de Neder-Rijn en de Waal.

Transport via water

Na een hoge waterstand zijn er daardoor grote aantallen kevers te vinden op de rivierstranden. Ze zitten tussen de ‘troep’ die op de strandjes aanspoelt, zoals plantenresten en plastic afval. De meeste soorten komen uit de uiterwaarden uit de buurt, maar er zitten ook soorten tussen die over een grotere afstand door het water zijn meegevoerd.

Kevers zeven

Al sinds de negentiende eeuw is naar kevers zoeken in het aanspoelsel een bekende methode om kevers te verzamelen. Entomoloog (keverdeskundige) Oscar Vorst struint regelmatig langs rivierstranden om te kijken welke kevers er aanspoelen. Met een ‘keverzeef’ worden de kevers uit het aanspoelsel gefilterd.

Kever zonder vleugels

Een van de keversoorten die zich via het water verspreidt, is het ongevleugeld lieveheersbeestje. De soort is relatief nieuw in Nederland; pas in 2014 is er in Ommen voor het eerst een gezien. Deze kever kan niet vliegen, maar wel goed drijven en is ongetwijfeld ooit via de Rijn ons land binnengekomen. Tijdens de opnames is er een aantal ongevleugeld lieveheersbeestjes gevonden op de rivierstranden rondom fort Pannerden. Dit lieveheersbeestje was hier nog niet eerder gemeld!

Meer over:

kever
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.