Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Aangespoelde dode kanoeten hadden vogelgriep

  •  
23-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
417 keer bekeken
  •  
kanoet_05.jpg

© Kanoet. Fotograaf: belton De kanoet nu (links) en een mogelijk toekomstbeeld (rechts) © Jan van Gils

De honderden dode kanoeten die eerder deze maand op Schiermonnikoog en in Oost-Groningen zijn gevonden, hadden vogelgriep. Langs de kustlijn zijn ook enkele andere wilde vogels gevonden die besmet waren met het virus. Vermoedelijk gaat het om de hoogpathogene variant, maar dat wordt nog nader uitgezocht bij Wageningen Bioveterinary Research, een instituut van de Wageningen Universiteit. De hoogpathogene variant (vogelpest) is gevaarlijk en zeer besmettelijk.

Boven zee gestorven

De kanoeten zijn waarschijnlijk boven zee gestorven aan de ziekte. Een deel van de dode dieren is aangespoeld. Vermoedelijk zijn er nog veel meer vogels dan de honderden aangespoelde dieren gestorven, maar die kadavers drijven in zee. De Waddenzee is een belangrijke pleisterplaats voor de strandsteltlopers en andere wilde vogels. Kanoeten overwinteren in grote groepen op de moddervlaktes.

Niet de eerste keer

Het was dit jaar niet de eerste keer dat grote aantallen dode vogels werden gevonden in en langs de Waddenzee, aldus het onderzoeksinstituut. In april spoelden honderden dode brandganzen aan op de Friese en Groningse kust. Ook die ganzen hadden vogelgriep onder de leden.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar