Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aangespoelde dode kanoeten hadden vogelgriep

  •  
23-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
476 keer bekeken
  •  
kanoet_05.jpg

© Kanoet. Fotograaf: belton De kanoet nu (links) en een mogelijk toekomstbeeld (rechts) © Jan van Gils

De honderden dode kanoeten die eerder deze maand op Schiermonnikoog en in Oost-Groningen zijn gevonden, hadden vogelgriep. Langs de kustlijn zijn ook enkele andere wilde vogels gevonden die besmet waren met het virus. Vermoedelijk gaat het om de hoogpathogene variant, maar dat wordt nog nader uitgezocht bij Wageningen Bioveterinary Research, een instituut van de Wageningen Universiteit. De hoogpathogene variant (vogelpest) is gevaarlijk en zeer besmettelijk.

Boven zee gestorven

De kanoeten zijn waarschijnlijk boven zee gestorven aan de ziekte. Een deel van de dode dieren is aangespoeld. Vermoedelijk zijn er nog veel meer vogels dan de honderden aangespoelde dieren gestorven, maar die kadavers drijven in zee. De Waddenzee is een belangrijke pleisterplaats voor de strandsteltlopers en andere wilde vogels. Kanoeten overwinteren in grote groepen op de moddervlaktes.

Niet de eerste keer

Het was dit jaar niet de eerste keer dat grote aantallen dode vogels werden gevonden in en langs de Waddenzee, aldus het onderzoeksinstituut. In april spoelden honderden dode brandganzen aan op de Friese en Groningse kust. Ook die ganzen hadden vogelgriep onder de leden.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.