Vroege Vogels

Aangespoelde bultrug kon waarschijnlijk niet genoeg eten vinden

  •  
07-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
bultrug1_02.jpg

© Bultrug op archieffoto. Fotograaf: valeora

De bultrug die dinsdag dood aanspoelde op Vlieland is waarschijnlijk overleden doordat zij niet genoeg voedsel heeft kunnen vangen. Het jonge vrouwtje was sterk vermagerd en vertoonde tekenen van uitdroging.

"Walvissen drinken niet, ze halen vocht uit voedsel. Als ze te weinig eten, krijgen ze te weinig vocht binnen", legt marien bioloog Lonneke IJsseldijk uit. Zij deed een sectie op het kadaver.

Niet verstrikt of aangevaren

Volgens IJsseldijk had de walvis geen abces. Ook zijn er geen aanwijzingen voor een infectie met een bacterie of een virus. Eerder zei IJsseldijk al dat de bultrug niet verstrikt is geweest in visnetten en waarschijnlijk ook niet is aangevaren door een schip. Het dier heeft wel een paar gebroken botten, maar dat kan ook na haar overlijden zijn gebeurd, aldus IJsseldijk.

Jonge bultrug

Het stoffelijk overschot spoelde aan op een afgesloten oefenterrein van Defensie. De bultrug was waarschijnlijk een paar dagen daarvoor al overleden. Dezelfde bultrug werd eerder gezien bij Zeeland en Den Helder.

IJsseldijk vond haar toen al mager en verzwakt ogen. "Ze moet ook wel wat hebben gegeten, anders kan je hier niet zes weken zwemmen. Het is de vraag of het misschien aan haar ervaring en aan de herkenning van voedsel heeft gelegen. Daar kun je alleen over speculeren." Het was een jonge bultrug, die nog maar voor kort zelf vis moest vangen. "Dat is altijd een kwetsbaar punt in het leven van walvisachtigen", aldus IJsseldijk.

De marien bioloog schat dat de aangespoelde bultrug ongeveer 4000 kilo woog: een ton minder dan een gezonde bultrug van dezelfde leeftijd en lengte. Collega-onderzoekers uit Wageningen onderzoeken de maag en de darmen van de bultrug. Dat maakt duidelijk wat ze in het laatste deel van haar leven nog heeft gegeten.

Bron: ANP

Meer over:

bultrug, vlieland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.