Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Aangespoelde bultrug kon waarschijnlijk niet genoeg eten vinden

  •  
07-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bultrug1_02.jpg

© Bultrug op archieffoto. Fotograaf: valeora

De bultrug die dinsdag dood aanspoelde op Vlieland is waarschijnlijk overleden doordat zij niet genoeg voedsel heeft kunnen vangen. Het jonge vrouwtje was sterk vermagerd en vertoonde tekenen van uitdroging.

"Walvissen drinken niet, ze halen vocht uit voedsel. Als ze te weinig eten, krijgen ze te weinig vocht binnen", legt marien bioloog Lonneke IJsseldijk uit. Zij deed een sectie op het kadaver.

Niet verstrikt of aangevaren

Volgens IJsseldijk had de walvis geen abces. Ook zijn er geen aanwijzingen voor een infectie met een bacterie of een virus. Eerder zei IJsseldijk al dat de bultrug niet verstrikt is geweest in visnetten en waarschijnlijk ook niet is aangevaren door een schip. Het dier heeft wel een paar gebroken botten, maar dat kan ook na haar overlijden zijn gebeurd, aldus IJsseldijk.

Jonge bultrug

Het stoffelijk overschot spoelde aan op een afgesloten oefenterrein van Defensie. De bultrug was waarschijnlijk een paar dagen daarvoor al overleden. Dezelfde bultrug werd eerder gezien bij Zeeland en Den Helder.

IJsseldijk vond haar toen al mager en verzwakt ogen. "Ze moet ook wel wat hebben gegeten, anders kan je hier niet zes weken zwemmen. Het is de vraag of het misschien aan haar ervaring en aan de herkenning van voedsel heeft gelegen. Daar kun je alleen over speculeren." Het was een jonge bultrug, die nog maar voor kort zelf vis moest vangen. "Dat is altijd een kwetsbaar punt in het leven van walvisachtigen", aldus IJsseldijk.

De marien bioloog schat dat de aangespoelde bultrug ongeveer 4000 kilo woog: een ton minder dan een gezonde bultrug van dezelfde leeftijd en lengte. Collega-onderzoekers uit Wageningen onderzoeken de maag en de darmen van de bultrug. Dat maakt duidelijk wat ze in het laatste deel van haar leven nog heeft gegeten.

Bron: ANP

Meer over:

bultrug, vlieland,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar