Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Aandeelhouders willen oliebedrijf vergroenen

16 mei 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
544 keer bekeken
  •  
olieplatform boorplatform

Boorplatform

© Bron: Pixabay

Voor het eerst in de geschiedenis heeft een meerderheid van de aandeelhouders van een oliebedrijf ingestemd met een klimaatresolutie. Hiermee wordt het bedrijf opgeroepen om de CO2 uitstoot omlaag te brengen door de investeringen verschuiven van fossiel naar duurzaam. Het is gebeurd bij het Amerikaanse concern ConocoPhillips. De resolutie is een initiatief van klimaatactiegroep Follow This, opgericht door de Nederlander Mark van Baal. Komende week stemmen de aandeelhouders van Shell over diezelfde resolutie.

Tweede overwinning

Een dag later werd dezelfde klimaatresolutie bij een ander Amerikaans olieconcern, Phillips 66, in stemming gebracht en wederom goedgekeurd door een meerderheid van de aandeelhouders. En dat terwijl dat bedrijf had geadviseerd om tegen te stemmen omdat het onredelijk zou zijn om aan een oliebedrijf te vragen om de emissies van zijn producten omlaag te brengen. ‘Het is een nieuwe overwinning tegen klimaatverandering’, aldus Mark van Baal van Follow This.

Shell

shell_pixabay

© Pixabay

In Europa zijn de in stemming gebrachte klimaatresoluties nog nooit aangenomen. Komende dinsdag stemmen de aandeelhouders van Shell over de resolutie, waarbij het Nederlands-Britse bedrijf wordt opgeroepen om de fossiele emissies in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs. Het concern ligt al langer onder vuur als het gaat om zijn beperkte investeringen in het klimaat. Tegelijkertijd maakte Shell in februari bekend dat het vanaf nu een paar miljard euro per jaar gaat stoppen in duurzame energie.

Reclame

De stad New York heeft Shell onlangs aangeklaagd vanwege reclame waarbij de inwoners van de metropool zouden zijn misleid. In de advertenties prijst het oliebedrijf zijn producten aan met woorden als schoner en groener. Volgens het stadsbestuur van de miljoenenstad is dat misleidend.

Follow This

follow_this
De beweging is in 2016 opgericht door de oud-journalist Mark van Baal. In eerste instantie was het een kleine groep van kritische aandeelhouders met een missie om Shell te steunen in de overgang naar duurzame energie. In 2016 kreeg Follow This nog vrij weinig steun, maar een jaar later stemde meer dan 6% van de aandeelhouders voor de klimaatresolutie van de beweging. Follow This bestaat nu uit ruim 6000 aandeelhouders in verschillende olie- en gasbedrijven.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar