Aandeel producten met MSC-keurmerk wederom fors gegroeid in 2010
• 13-01-2011
• leestijd 2 minuten
Het aandeel duurzame vis dat gecertificeerd is volgens de internationaal erkende MSC standaard voor duurzame visserij [1] is in 2010 sterk toegenomen. Wereldwijd nam het aantal gecertificeerde visserijen toe van 59 naar 103. Dit betekent dat meer dan 7% van de wereldvangst voor directe menselijke consumptie uit duurzame visserij afkomstig is. Het aantal visserijen dat de onafhankelijke beoordelingsprocedure doorloopt, nam toe van 126 naar 134. Het aantal producten met het MSC-ecolabel steeg wereldwijd van ruim 3,500 in 63 landen naar ruim 8,000 in meer dan 70 landen.
Nederland springt er in de toename van het aanbod van gecertificeerd duurzame vis uit. In totaal zijn er 777 producten voorzien van het MSC-keurmerk op de markt. Nederland neemt daarmee de derde positie in op de wereldranglijst van aantal MSC gecertificeerde producten. In 2010 werden twee Nederlandse visserijen voor hun duurzame visserij beloond met het MSC certificaat: PFA Atlanto haring [2] en Osprey Group op Noordzeeschol uit Urk [3]. Nederlandse vissers op hangcultuurmosselen [4], Noordzeeschol –en tong [5] en handlijngevangen zeebaars [6] startten hun certificeringstraject. Deze beoordelingstrajecten worden ondersteund met een subsidie van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Nathalie Steins, Manager Benelux bij de MSC zegt: " Ondanks de uitdagingen van het economische klimaat, was 2010 al weer een jaar van stevige vooruitgang. De vraag naar duurzame visproducten met een geloofwaardig keurmerk blijft toenemen en leidt tot positieve veranderingen in de wijze waarop de oceanen worden bevist. In Nederland is er nu een behoorlijk aanbod aan MSC gecertificeerde vis. In 2010 kende al 21% van de Nederlandse consumenten het MSC-keurmerk. Hoe meer mensen duurzame vis met het MSC-keurmerk kopen, hoe sterker de vissers worden gestimuleerd om hun visserij zo te verbeteren dat er nu en in de toekomst voldoende visvoorraden en gezonde oceanen zijn."