Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aan een draadje...

  •  
04-12-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Op dit moment liggen er meer dan, schrik niet, 50.000 resten van ballonnen op onze stranden!! Waarom? Omdat ballonnen bij feestelijkheden massaal de lucht in gaan en richting zee waaien. Uiteindelijk spoelen ze weer op het strand aan.
Elk kwartaal voert Stichting De Noordzee afval-monitoringen uit op vier Nederlandse stranden. Uit de tellingen van deze herfst blijkt dat er per 100 meter strand gemiddeld 12 ballonnen of ballonresten liggen. Met 451 kilometer kustlijn kom je dan uit op ongeveer 54000 stuks. Natuurlijk gaat het hier om een ruwe schatting, maar zelfs de helft zou al heel erg veel zijn.
Eigenlijk is elke ballon er een te veel. Vissen, zeezoogdieren en zeevogels zien de rubberresten namelijk aan voor voedsel en raken verstrikt in de touwtjes. Het latex van de ballonnen zelf wordt op termijn afgebroken, maar de kunststof touwtjes niet. Er zou dus al veel gewonnen zijn als de ballonnen voortaan aan een gewoon sisal touwtje zouden vastzitten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.