Aan de slag voor mooier Limburg
• 07-07-2010
• leestijd 2 minuten
De provincie Limburg en Staatsbosbeheer ondertekenden 1 juli een overeenkomst die Limburg mooier moet maken. Zij hebben slimme afspraken gemaakt om onderhoud van natuur en landschap sneller uit te voeren en geld beter te benutten. Natuurgedeputeerde Ger Driessen: 'Plannen zijn er genoeg. We gaan nu dingen doen.'
Staatsbosbeheer en de provincie Limburg gaat een groot aantal natuur- en landschapsprojecten in Limburg aanpakken. Door de projecten in één keer tegelijk en voor langere tijd vast te leggen, kunnen zij efficiënter en meer samenhangend werken. ‘De doelen van provincie en terreinbeheerders om Limburg mooier te maken kunnen zo sneller worden gerealiseerd’, stelt Henkjan Kievit, regiodirecteur bij Staatsbosbeheer. ‘Door deze aanpak ontstaat duidelijkheid voor alle betrokkenen.’
Herstel landschap
Veel van de projecten in deze bijzondere overeenkomst zijn gericht op het aanpakken van verdroging, onder meer in De Mariapeel, in de Groote Peel, in Nationaal Park Maasduinen en bij de Castenraysche Vennen bij Horst. Andere projecten richten zich op bescherming van bijzondere soorten waar met name een aantal vlindersoorten, kamsalamanders en de hazelmuis van zouden moeten profiteren. Staatsbosbeheer en de provincie hopen met deze overeenkomst ook bij te dragen aan het herstel van het oorspronkelijke landschap in het Heuvelland. Ten zuiden van Echt en op 14 andere plaatsen in Limburg kunnen kleine ontsnipperingsprojecten natuurgebieden met elkaar verbinden.
Om al dat moois beter te kunnen beleven voorziet het akkoord ook in ambities voor het verbeteren van kwaliteit van recreatieve routes en andere recreatievoorzieningen in Heuvelland, Grensmaas, Leudal, Meinweg, Peel en Maasduinen.
Nauwe samenwerking
De overeenkomst tussen Staatsbosbeheer en provincie is de eerste in een reeks. Er komen vergelijkbare overeenkomsten met Limburgs Landschap en Natuurmonumenten die kunnen voortborduren op de ervaringen die Staatsbosbeheer de komende maanden gaat opdoen. Zij gaan samen en slagvaardig aan de slag voor de Limburgse natuur.
De Meerjarenovereenkomst wordt gefinancierd uit eerder gereserveerd budget en kost dus geen extra geld.