Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aan de plantenwandel

  •  
19-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hj.jpg
In het stedelijk gebied kon je al plantenkijkend aardig uit de voeten dankzij de Stadsplantengids van Ton Denters. Nu is er ook een houvast om daarbuiten bijzondere planten tegemoet te treden. Aan de hand van de Plantenkijk/wandelgids van dezelfde auteur.
Geen land zo goed onderzocht op bioversiteit als het onze. Mede dankzij duizenden vrijwillige veldonderzoekers weten we goed wat we hebben. En wat er verdwijnt. Om die bedreigingen het hoofd te bieden is draagvlak nodig. Onbekend maakt onbemind en dus moet de kennis over die boeiende diversiteit niet tot een klein cubje specialisten beperkt blijven. Want als je het weet te vinden, is er ook op plantengebied nog veel moois te zien!
Dat is de gedachte achter de nieuwe gids. Al zijn sommige specialiteiten alleen op uiterst kwetsbare of ontoegankelijke plekken te vinden, ook gebaande wegen en paden brengen ons langs de prachtigste groeiplaatsen van de meest opmerkelijke of juist onopgemerkte planten. Ton Denters heeft daarvoor met hulp van vele anderen in zijn Plantenkijkgids de mooiste routes door de 12 floradistricten in Nederland uitgezet: 28 in totaal. Ze voeren langs bloemrijke bermen en soortenrijke duinvalleien, langs zeldzaamheden als Kruipend moerasscherm en Klokjesgentiaan.
De informatie over de honderden kijkpunten met bijzondere flora is mede gebaseerd op de enorme gebiedskennis van terreinbeheerders en vele plantenonderzoekers van FLORON. Daarmee is een schat aan informatie op een praktische wijze samengevat.
Het voorjaar staat voor de deur. Aan de wandel, zou ik zeggen.
Planten Kijk-Wandelgids van Nederland door Ton Denters Fontaine Uitgevers, 's-Graveland Prijs: 24,95 ISBN: 9789059562974
Tekst: Wout van der Slikke, FLORON
Bron: Natuurbericht.nl  

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.