Vroege Vogels

Aalscholvers vs Europese vissers

  •  
13-11-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
En weer heeft de aalscholver het gedaan. De Europese vereniging van sportvissers (EAA) is een keiharde lobby gestart om de aalscholver zijn Europese beschermde status te ontnemen. De vogels zouden alle interessante vissen opvreten. Mennobart van Eerden, onderzoeker bij Rijkswaterstaat, dient de vissers van repliek met keiharde informatie uit de braakballen van de schollevaars ...
Uit langlopend braakballenonderzoek blijkt dat 70% van het dieet van de aalscholvers bestaat uit pos. Dat is niet alleen een voor de visserij oninteressante soort, het is zelfs een vis die de visserij dwarszit. Pos is namelijk een 'concurrent' van onder andere de aal (die net als de pos mugenlarven eet).
In de reportage legt Van Eerden uit dat de visserij de scheve verdeling van vissen in bijvoorbeeld het IJsselmeer waarschijnlijk vooral aan zichzelf te danken heeft. De grote vissen aan de top van de voedselketens zijn bijna allemaal weggevist, waardoor er een overmaat ontstaat van bijvorbeeld possen. En daar komen dus weer aalscholvers op af. 

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.