Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Aalscholvers slachtoffer van stroperij

26 mei 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
aalscholver_met draad

© fotograaf: Martin van Berkel

Rondom de vogelkijkhut in de aalscholverkolonie hier midden in het Naardermeer zijn deze week vijf aalscholvers gevonden met een draad uit hun bek. Eén van de vogels had zich zelfs opgehangen aan zo’n nylon draad.
En dan is er volgens boswachter Luc Hoogenstein van Natuurmonumenten  in het Naardermeer maar één conclusie mogelijk: de aalscholvers zijn verstrikt geraakt in de lijnen van stropers die snoekbaars vangen in het Gooimeer, Eemmeer of IJsselmeer. 
"De stropers gebruiken PET-flessen met een nylon koord, daar gaan haken aan met een levend visje. Die lijnen worden uitgeworpen in de ondiepe oeverzone. Als er dan een aalscholver aankomt die daar vis gaat vangen, pakt dan zo'n vis met haak en draad en neemt die mee naar de kolonie", zegt Hoogenstein.
Om deze illegale stroperij een halt toe te roepen doet de boswachter in Vroege Vogels een oproep: wie opeens overal PET-flessen ziet drijven op het water, waarschuw dan Sportvisserij Nederland of neem contact op met Natuurmonumenten of Vogelbescherming Nederland

Meer over:

stroperij

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar