Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Aalscholvers slachtoffer van stroperij

  •  
26-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
aalscholver_met draad

© fotograaf: Martin van Berkel

Rondom de vogelkijkhut in de aalscholverkolonie hier midden in het Naardermeer zijn deze week vijf aalscholvers gevonden met een draad uit hun bek. Eén van de vogels had zich zelfs opgehangen aan zo’n nylon draad.
En dan is er volgens boswachter Luc Hoogenstein van Natuurmonumenten  in het Naardermeer maar één conclusie mogelijk: de aalscholvers zijn verstrikt geraakt in de lijnen van stropers die snoekbaars vangen in het Gooimeer, Eemmeer of IJsselmeer. 
"De stropers gebruiken PET-flessen met een nylon koord, daar gaan haken aan met een levend visje. Die lijnen worden uitgeworpen in de ondiepe oeverzone. Als er dan een aalscholver aankomt die daar vis gaat vangen, pakt dan zo'n vis met haak en draad en neemt die mee naar de kolonie", zegt Hoogenstein.
Om deze illegale stroperij een halt toe te roepen doet de boswachter in Vroege Vogels een oproep: wie opeens overal PET-flessen ziet drijven op het water, waarschuw dan Sportvisserij Nederland of neem contact op met Natuurmonumenten of Vogelbescherming Nederland

Meer over:

stroperij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.