Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Rozemarijngoudhaantje : een wonderschone exoot

26 mei 2017
  •  
leestijd 1 minuten
rozemarijngoudhaantje

© Fotograaf: Aglaia Bouma

Het is een prachtige kever met zijn glimmende gestreepte dekschilden maar niet iedereen is even blij z’n komst naar Nederland.
Het rozemarijngoudhaantje (Chrysolina americana) blijkt het in Nederland prima naar z’n zin te hebben. Afkomstig uit het Middellandse Zeegebied zijn ze waarschijnlijk ons land binnengekomen via tuinplanten.

Kruideneters

De rozemarijngoudhaantjes zijn dol op kruidachtige planten uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) waaronder tijm, rozemarijn, lavendel en salie. Zowel de volwassen kevers als de larven eten deze kruiden.

Voortplanting

Ei-afzet begint bij deze kevers vaak aan het eind van de zomer. De eitjes zijn ongeveer twee millimeter en langwerpig; ze worden aan de onderkant van de bladeren afgezet. De larven komen na ongeveer tien dagen uit. Ze zijn grijzig wit met vijf donkere strepen in de lengte en vijf tot acht millimeter lang. De rozemarijngoudhaantjes gaan in rust als het te warm wordt. Vanaf september worden ze weer actief. Zover bekend hebben rozemarijngoudhaantjes nog geen natuurlijke vijanden in Nederland.

Aglaia Bouma

Aglaia Bouma doet onderzoek naar het rozemarijngoudhaantje. Haar webpagina staat boordevol informatie over dit kevertje. Ze maakt ook mooie beelden van het levensverloop van de kever, zoals te zien in het filmpje hieronder. Meer is te zien op haar Youtube-kanaal .
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.