Vroege Vogels

Rozemarijngoudhaantje : een wonderschone exoot

  •  
26-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5130 keer bekeken
  •  
rozemarijngoudhaantje

© Fotograaf: Aglaia Bouma

Het is een prachtige kever met zijn glimmende gestreepte dekschilden maar niet iedereen is even blij z’n komst naar Nederland.
Het rozemarijngoudhaantje (Chrysolina americana) blijkt het in Nederland prima naar z’n zin te hebben. Afkomstig uit het Middellandse Zeegebied zijn ze waarschijnlijk ons land binnengekomen via tuinplanten.

Kruideneters

De rozemarijngoudhaantjes zijn dol op kruidachtige planten uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) waaronder tijm, rozemarijn, lavendel en salie. Zowel de volwassen kevers als de larven eten deze kruiden.

Voortplanting

Ei-afzet begint bij deze kevers vaak aan het eind van de zomer. De eitjes zijn ongeveer twee millimeter en langwerpig; ze worden aan de onderkant van de bladeren afgezet. De larven komen na ongeveer tien dagen uit. Ze zijn grijzig wit met vijf donkere strepen in de lengte en vijf tot acht millimeter lang. De rozemarijngoudhaantjes gaan in rust als het te warm wordt. Vanaf september worden ze weer actief. Zover bekend hebben rozemarijngoudhaantjes nog geen natuurlijke vijanden in Nederland.

Aglaia Bouma

Aglaia Bouma doet onderzoek naar het rozemarijngoudhaantje. Haar webpagina staat boordevol informatie over dit kevertje. Ze maakt ook mooie beelden van het levensverloop van de kever, zoals te zien in het filmpje hieronder. Meer is te zien op haar Youtube-kanaal .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.