Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Platbranden veroorzaakte stuiflandschap

9 mrt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Laarder_Wasmeer.jpg
De laatste decennia wordt algemeen aangenomen dat grote grazers vroeger verantwoordelijk waren voor het Nederlandse parklandschap van destijds: open plekken, afgewisseld met bos. Dat is één van de redenen waarom terreinbeheerders vaak grote grazers inzetten om de natuur in toom te houden. Zo deed de mens dat immers duizenden jaren geleden ook. Maar nieuw geologisch onderzoek van o.a. emeritus hoogleraar landschapsanalyse Jan Sevink, in het gebied van het Laarder Wasmeer bij Hilversum, zet die theorie helemaal op zijn kop.

Platbranden

Uit de vondst van koolstofresten in bepaalde lagen van de zandverstuiving daar blijkt dat jagers en verzamelaars 10.000 jaar geleden al stukken bos platbrandden. Waardoor toen reeds stuifzandgebieden ontstonden en niet pas in de Middeleeuwen, zoals tot nu toe gedacht werd.
Jan_Sevink

© fotograaf: Henny Radstaak

Jan Sevink. Fotograaf: Henny Radstaak

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar