NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Onderzoek naar zeldzame meervleermuis

23 jun 2017
  •  
leestijd 2 minuten
meervleermuis

© Data verzamelen van de meervleermuis. Foto: Tsjepke van der Honing

Momenteel wordt er groot onderzoek verricht naar de zeldzame meervleermuis in Friesland. Onderzocht wordt waar de populaties van meervleermuizen zich precies bevinden, waar hun foerageergebieden zijn en wat de vliegroutes zijn.

Meervleermuis

De populatie meervleermuizen staat onder druk in Nederland door landschappelijke ingrepen en de afname van (potentiële) verblijfplaatsen. De zeldzame meervleermuis heeft te maken met afnemende populaties. De vleermuis kiest in de zomer als verblijfplaats vaak oude kerkzolders en jaren zestig rijtjeshuizen en deze worden steeds meer gerenoveerd en geïsoleerd. Helaas verdwijnt hierdoor ook de favoriete verblijfplaats van de meervleermuis. Daarbij liggen de verblijfplaatsen ook nog is buiten de bescherming van Natura2000 gebieden.

Onderzoek

Nederland biedt plaats aan naar schatting 10 procent van de wereldpopulatie meervleermuizen. Het is daarom belangrijk dat deze goed beschermd wordt. Echter is er nog veel onbekend over exacte foerageergebieden, verblijfplaatsen en vliegroutes. Het is met deze reden dat de Provincie Friesland onderzoek laat verrichten door vleermuis-experts Anne-Jifke Haarsma van Batweter en Johann Prescher van ecologisch onderzoeksbureau Altenburg & Wymenga  in samenwerking met vrijwilligers. 
Loslaten van zeldzame meervleermuizen met een zender op de rug. Gefilmd door Johann Prescher van ecologisch onderzoeksbureau Altenburg en Wymenga. 
Een deel van het onderzoek bestaat uit het vinden van nieuwe zomerverblijven. Dat gebeurt door vleermuizen te vangen op hun vliegroute en enkele daarvan te voorzien van een zender. Na het vangen worden de gezenderde vleermuizen direct gevolgd waarbij foerageergebied, vliegroute en uiteindelijk verblijfplaats in kaart worden gebracht. Ze hopen zo te bepalen waarom de populaties meervleermuizen nou precies achteruitgaan.
Lees meer op de website van Batweter

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.