Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatverandering: historisch keerpunt?

  •  
27-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
overstroming hoog water klimaatverandering

© Bron Pixabay

Klimaatverandering is ongetwijfeld een van de grootste problemen of uitdagingen van onze tijd. Het tegengaan ervan speelt een prominente rol in het jongste regeerakkoord. Het terugdringen van de uitstoot van CO2, het stimuleren van duurzame energie en het afbouwen van fossiele bronnen. Maar hoe zou een historicus in de toekomst terugkijken naar deze tijd? En in hoeverre speelt het klimaat dan nog een rol?

Visie van een historicus

De Duitse succesauteur Philipp Blom maakt in zijn nieuwe boek deze gedachtenoefening af. In ‘Wat op het spel staat’ beschrijft hij hoe die toekomstige historicus versteld zal staan dat wij de twee grootste bedreigingen die homo sapiens te wachten stonden niet zagen: een wereldomvattende klimaatcrisis met alle gevolgen van dien, en de digitalisering van arbeid die leidde tot massawerkloosheid en een algeheel verlies van zin en betekenisgeving. Auteur Blom noemt dat onze manier van leven misschien wel op het spel staat. 
"Als we niet duurzaam veranderen, gaat de toekomst voor de volgende generatie verloren. De vraag hoe wij de aarde en de mens daarin zien is actueler dan ooit, want we staan door de klimaatverandering voor een grote transformatie", aldus Blom. “Er is een verhaal van sociale hoop nodig. Het komt erop neer dat we een nieuwe, solidaire en democratische maatschappij tot stand moeten brengen waarin we ons ecologisch verantwoord gedragen. We zullen genoegen moeten nemen met minder.”

Scharnierpunt

Philipp Blom ziet onze tijd als een historisch scharnierpunt en maakt in zijn boek parallellen met andere historische aardverschuivingen, zoals het einde van het Romeinse Rijk, de Verlichting en de Duitse Weimarrepubliek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.