Vroege Vogels

Bestrijden van de kleine waterteunisbloem

  •  
06-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
252 keer bekeken
  •  
Kleine waterteunisbloem
De inheemse soorten op Tiengemeten dreigen overwoekerd te worden door een invasie exoot, namelijk de kleine waterteunisbloem. Deze plant met gele bloemetjes komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, en is mooi om te zien. Toch moet deze plant weg, omdat hij een bedreiging vormt voor de planten die in het kommoeras op Tiengemeten thuishoren. Doe je niets, dan overwoekert de plant het open water, de slikranden en wordt het moeras ook nog eens ongeschikt als foerageergebied voor de watervogels op dit eiland.

Invasieve exoot

De plant is in 2012 voor het eerst op Tiengemeten ontdekt. Er is meteen gestart met de bestrijding van deze invasieve exoot. Natuurmonumenten bestrijdt de plant handmatig en machinaal. Groeiplekken worden door een kleine graafmachine afgegraven, en de planten worden begraven in een kuil. Kleine stukken plant wordt handmatig eruit getrokken en in vuilniszakken afgevoerd.

Groeiplaatsen te verzilten

Ook zijn er delen van het kommoeras drooggelegd zodat deze waterplant het lastig zou krijgen. En binnenkort start er ook een project om groeiplaatsen te verzilten. Allemaal maatregelen die weloverwogen bedacht en uitgevoerd worden. Allemaal om ervoor te zorgen dat deze plant zich niet verspreid richting de Biesbosch, en lokaal om de inheemse flora en fauna te beschermen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.