Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

ABN Amro claimt: Nederlandse boeren hebben laagste milieu impact.

  •  
01-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2402 keer bekeken
  •  
landbouw-jeanet1.jpg

© Fotograaf: Jeanet1

ABN Amro zegt dat de Nederlandse agrarische sector relatief de laagste impact op het milieu van alle landen in de wereld heeft. Op het rapport is veel kritiek gekomen van natuurorganisaties en wetenschappers. 

Hoge productie

"Per hectare land produceren we hier meer dan andere landen", zegt Jan de Ruyter, sectorbankier Agrarisch bij ABN Amro. "Op Wageningen University zitten studenten uit allerlei landen die willen leren hoe wij dat hier doen."
Ook op het gebied van hergebruik van producten en voedselverspilling scoort de Nederlandse landbouw goed volgens het onderzoek. Restproducten uit de voedselindustrie worden gebruikt om vee te voeren en plantenresten uit de landbouw worden verwerkt tot bouwmateriaal, textiel of karton. De CO2 die vrijkomt bij Shell in Pernis gaat via buizen naar de kassen in het Westland, waar het gebruikt wordt voor de groei van planten.

Stikstof en fosfaat

Maar de Nederlandse landbouw scoort niet goed op de uitstoot van stikstof en fosfaat. Naar Europese begrippen is de Nederlandse intensieve landbouw immens. Het is de grootste ruimtegebruiker op het platteland en zorgt daar voor de hoogste stikstof- en fosfaatoverschotten in de EU.

Vreemde formulering

Er is veel gereageerd op sociale media als Twitter en Facebook op het bericht. Hoogleraar Han Olff stelt in een uitgebreide reactie dat het rapport van ABN Amro een foute interpretatie van het begrip ecologische voetafdruk gebruikt. Uit het rapport valt te distilleren dat de Nederlandse landbouw vooral uitermate productief is. De keerzijdes van deze productieve, intensieve landbouw hebben effect op het milieu.  "In een klein land met gefragmenteerde natuur als Nederland zijn vooral de negatieve effecten van intensieve landbouw op natuur dominant, door uitstralende effecten van bestrijdingsmiddelen, verdroging en vermesting," aldus Olff.
Han Olff zegt verder over de Nederlandse landbouw:  "Waarbij het helaas ook niet zo simpel is dat Nederlandse boeren door deze extreem hoge productie ook de rijkste ter wereld zijn. De grote winsten uit de Nederlandse landbouw verdwijnen vooral in de zakken van de internationale agroindustrie, terwijl veel boeren vormen van inkomenssteun nodig hebben, zoals via hectare-vergoedingen op grond van het EU gemeenschappelijk landbouwbeleid."
Bron: NOS, ANP

Meer over:

milieu, landbouw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.