Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Steekproef van PAN-NL: appels voldoen niet aan norm voor baby en peutervoeding

  •  
02-11-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2309 keer bekeken
  •  
appels

© Droberson via Pixabay

Pesticide Action Network Netherlands (PAN-NL) heeft met een steekproef appels onderzocht op resten van bestrijdingsmiddelen. Uit deze beperkte steekproef bleek dat de Nederlandse gangbare appels besmet waren met resten van de meest gevaarlijke pesticiden.

De steekproef werd afgenomen bij verkooppunten in Amsterdam, Wageningen en Assen. Hierbij werden 30 appelmonsters gekocht die afkomstig waren van zowel Nederlandse als van buitenlandse telers.

Het hoogste aantal residuen was te vinden op appels van supermarktketens COOP/PLUS en LIDL. Het laagste aantal residuen op appels van Albert Heijn. Er werden geen residuen gevonden op biologische appels. Van de in totaal 30 onderzochte appels voldoen er 28 niet aan de norm voor baby en peutervoeding. 

Vervuild door pesticiden 

PAN-NL onderzocht 31 appels waarvan 21 van Nederlandse oorsprong en 10 uit het buitenland. In dit onderzoek zijn in alle in Nederland geteelde gangbare appels resten van Kandidaten voor vervanging (KvV) en/of Highly Hazardous Pesticides (HHP), de meest gevaarlijke pesticiden aangetroffen. Alle 21 in Nederland gangbaar geteelde appels zijn vervuild met het fungicide captan. Captan wordt er van verdacht kanker te veroorzaken. Wegens negatieve effecten op het milieu heeft de Europese Commissie voorgesteld het gebruik van captan in open teelt te verbieden.

Supermarktketens COOP/PLUS en LIDL het hoogste aantal residuen

Gemiddeld zijn bij de steekproef in de appels van COOP/PLUS met 4,3 residuen het hoogste het aantal residuen gemeten, gevolgd door Lidl met 4,0 residuen. De JAZZ appels uit Chili van COOP staan met 7 verschillende residuen aan de top. Appels van lokale markten zitten in het middenveld. Bij de 5 monsters van Nederlandse bodem en genomen op markten in Amsterdam, Wageningen en Assen, zijn gemiddeld 3,8 verschillende residuen aangetroffen, variërend van 2 - 5 residuen, wat het gemiddelde is voor Nederlandse appels. In appels uit Syrische en Turkse winkels zijn gemiddeld 3,5 verschillende residuen aangetroffen.

Appels zonder residuen is mogelijk

In drie van de dertig monsters zijn geen resten van bestrijdingsmiddelen gevonden; het betreft een in Nederland biologisch geteelde monster uit de streekwinkel de Gieterij in Wageningen en twee door AH geïmporteerde gangbare monsters uit Frankrijk en Zuid-Afrika. Bij appels van Albert Heijn, die het eigen programma “Beter voor Natuur & Boer” voert, zijn gemiddeld het laagste aantal (1,8) residuen gevonden.

Niet geschikt voor baby's en peuters 

Van de 30 onderzochte gangbare monsters voldoen slechts twee monsters aan de wettelijk norm van 0,01 mg/kg voor baby en zuigelingenvoeding. Daarmee is de rest van de onderzochte appels niet geschikt voor baby´s en peuters.  

PAN-NL adviseert

Naar aanleiding van het onderzoek adviseert PAN-NL kwetsbare groepen, zwangere vrouwen en voor baby ‘s, peuters en kinderen alleen appels (en andere levensmiddelen) te kopen, die zonder chemische bestrijdingsmiddelen zijn geteeld. Dus te kiesen voor biologisch. In het geval er toch bespoten appels gekocht of gekregen zijn, verwijder dan in ieder geval voor consumptie de schil.

PAN-NL adviseert de supermarkt met een stappenplan te komen met betrekking tot het maximaal aantal toelaatbare residuen: geen cocktails van residuen en geen residuen van als gevaarlijk geclassificeerde pesticiden in levensmiddelen. Stel als beleid dat appels (en andere producten) binnen 5 jaar alleen nog van biologische oorsprong zijn; dus appels geteeld zonder gebruik van chemische pesticiden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.