Zijn stadsparken nog van deze tijd?
Nieuwsblok
8.30 - 9.00 uur
Vers Frank van Pamelen: ik zie ik zie wat jij niet ziet..
Serie de Vogeltrek: eenden in eendenkooi Bakkerswaal
Bijen en hommels zijn de kluts kwijt
9.00 - 10.00 uur
Kop: wat hebben Zeeuwen en Omroeppoltiek met elkaar gemeen?
Wandelen als rijksbeleid: Wijnand Duyvendak Groen Links en Peter Spruijt NEMO
Aktie voor behoud windenergie, Chris Westra
Columnist Midas Dekkers met "De Zeerob"
Fenolijn met veel herfstmeldingen
Vervolg wandeling over openstellen boerenland
Nederlander Paul Lepoutre zet schildpaddenonderzoek op in Costa Rica met
Bijen en hommels de kluts kwijt
In de glastuinbouw wordt veel gebruik gemaakt van bijen en hommels om gewassen te bestuiven. Maar in moderne kassen dreigt dat niet meer te kunnen. In de nieuwste, energiebesparende kassen wordt het zonlicht namelijk zó verhaspeld dat de bijen zich niet meer kunnen oriënteren. De Wageningse bijenwetenschapper dr Tjeerd Blacquière probeert te achterhalen hoe het zit.
Vogeltrek in Eendenkooi Bakkerswaal
Vroeger werden eendenkooien gebruikt om eenden te vangen voor de pot. Tegenwoordig is de belangrijkste functie van de kooiker het ringen van eenden. Zo weten we dat de eenden die ons land aandoen tijdens de trek lange afstanden kunnen afleggen. De eendenkooi in Bakkerswaal heeft er een hele nieuwe funktie bij: kooiker Hans Zantinge neemt monsters van de eendenpoep die worden onderzocht door de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Nu al zijn bijna alle op de wereld voorkomende influenzavirussen bij de trekkende eenden in Bakkerswaal aangetroffen. Het dodelijke griepvirus ontbreekt nog.
Het recht op o(e)verpad
Het Nederlandse landschap is slecht toegankelijk voor wandelaars. Veel paden - met name langs oevers - zijn verdwenen, dijken zijn verboden gebied en het boerenland is van de boeren en niet van de buitenlui. Daarom vindt Wijnand Duyvendak van Groen Links dat er een Rijkswandelbeleid moet komen. Donderdag wordt zijn initiatiefnota in de kamer besproken. Vooruitlopend hierop heeft minister Veerman beloofd de vergoeding voor boeren die hun land openstellen te verhogen. In Vroege Vogels peilt Wijnand Duyvendak met Peter Spruijt van Nemo, de Vereniging van Vrije Wandelaars, de wandelpaden in 's Graveland.
De toekomst van het stadspark
Is het stadspark nog van deze tijd? Emeritus hoogleraar vrijetijdswetenschappen en lid van de Raad voor het Landelijk Gebied Theo Beckers vindt van wel. Sterker nog, de hedendaagse multiculturele samenleving geeft het gebruik van stadsparken weer een nieuwe impuls. Iedereen heeft recht op groen, vindt Beckers, maar dan moet er wel meer plek komen voor groen in de stad. De realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur mag dan nagenoeg op schema liggen, de hoeveelheid groen in de stad ligt ver achter op wat wenselijk zou zijn.
La Tortuga Feliz
Anderhalf jaar geleden startte Paul Lepoutre een bijzonder project in Costa Rica: La Tortuga Feliz, de gelukkige schildpad. Tot voor kort werden zeeschildpadden en eieren daar massaal gestroopt en geroofd; nu helpt de lokale bevolking met het bewaken van de eieren en het terugzetten van de schildpadden. Maar ook met het bouwen van onderkomens, het rondleiden van toeristen en het verbouwen van gewassen, zodat stropen niet meer nodig is.
meer over het project van Paul Lepoutre >>