Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'81 miljoen dieren vroegtijdig afgemaakt'

  •  
15-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kuiken kip

© Kuiken - Fotograaf TillyMeijer

Jaarlijks worden in Nederland 81 miljoen dieren vroegtijdig geslacht, meldt Wakker Dier na onderzoek. Volgens de organisatie kiezen boeren er door de hoge prijsdruk al snel voor om dieren die niet meer rendabel zijn voortijdig te laten sterven. "Door kiloknallers is de veehouderij zo’n centenkwestie geworden dat dierenlevens niets meer waard zijn", aldus een woordvoerder van Wakker Dier.

Miljoenen geslacht

Per jaar worden 34 miljoen leghennen geslacht als ze in de rui gaan, omdat ze daarna iets minder eieren leggen. Verder worden jaarlijks 39 miljoen haantjes vergast omdat het mannetjes zijn en dus geen eieren kunnen leggen. Ook groeien ze te langzaam voor de vleesproductie. Vleeskuikens, koeien, varkens, geiten, schapen en konijnen worden jaarlijks eveneens voortijdig afgemaakt.
Wakker Dier legde voor het onderzoek cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bij elkaar. De dieren die jaarlijks sterven door stalbranden of worden geruimd vanwege dierziektes zijn er buiten gelaten.
Bron: ANP, Wakker Dier

Meer over:

slacht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.