Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'81 miljoen dieren vroegtijdig afgemaakt'

15 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kuiken kip

© Kuiken - Fotograaf TillyMeijer

Jaarlijks worden in Nederland 81 miljoen dieren vroegtijdig geslacht, meldt Wakker Dier na onderzoek. Volgens de organisatie kiezen boeren er door de hoge prijsdruk al snel voor om dieren die niet meer rendabel zijn voortijdig te laten sterven. "Door kiloknallers is de veehouderij zo’n centenkwestie geworden dat dierenlevens niets meer waard zijn", aldus een woordvoerder van Wakker Dier.

Miljoenen geslacht

Per jaar worden 34 miljoen leghennen geslacht als ze in de rui gaan, omdat ze daarna iets minder eieren leggen. Verder worden jaarlijks 39 miljoen haantjes vergast omdat het mannetjes zijn en dus geen eieren kunnen leggen. Ook groeien ze te langzaam voor de vleesproductie. Vleeskuikens, koeien, varkens, geiten, schapen en konijnen worden jaarlijks eveneens voortijdig afgemaakt.
Wakker Dier legde voor het onderzoek cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bij elkaar. De dieren die jaarlijks sterven door stalbranden of worden geruimd vanwege dierziektes zijn er buiten gelaten.
Bron: ANP, Wakker Dier

Meer over:

slacht

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

bomendromer
bomendromer16 aug 2018 - 15:10

Als er toch eens karma bestond..................... We laden een grote Zonde op ons.Vreemd dat de christenen  -CDA-  vooral voorop lopen met hoe we omgaan met vee. Geloven ze zelf niet? Zijn wij de heersers? Zijn de dieren zelf geen schepsels Gods?Wij zijn ook een diersoort, alleen verdomde invasief.

rinekeverhoeven
rinekeverhoeven15 aug 2018 - 14:51

Absurd, hoe we omgaan met dieren.