8.30 - 9.00 uur
9.00 - 10.00 uur
Gentech pieper: droom of nachtmerrie?
Een aardappel die bestand is tegen de beruchte aardappelziekte Phytophthora. Dat is de droom van iedere aardappelteler. Wageningen Universiteit werkt er aan, door de piepers genetisch te manipuleren. Daarmee kan het gebruik van landbouwgif drastisch worden beperkt en dat is goed voor het milieu. Greenpeace is desondanks fel tegenstander van deze techniek, omdat er nog te veel onbekend is over de mogelijke risico's. Een discussie tussen Anton Haverkort (Wageningen Universiteit) en Eco Matser (Greenpeace).
Soort van de Maand juli
De klokjesgentiaan is uitgekozen als soort van de maand juli. Deze bloem is tegenwoordig een vrij zeldzame verschijning in Nederland. De soort komt nog het meeste voor op natte heiden in het binnenland. Bijvoorbeeld vlakbij het Laarder Wasmeer-gebied en rond het Hilversums Wasmeer.
Onderzoek ingekorven vleermuis
In Zuid-Limburg komt een van de zeldzaamste vleermuizen van ons land voor: de ingekorven vleermuis. Er zijn een paar kraamkolonies bekend, maar volgens onderzoekers van Zoogdiervereniging VZZ moeten er meer zijn. In koeienstallen (waar deze soort op insectenjacht gaat) wordt nu naar deze
Myotis emarginatus
gezocht.
Dolfijnen in Bolivia
Deze zomer voert het Wereld Natuur Fonds campagne voor het Amazonegebied. Het kappen van bomen voor sojaplantages en veeteelt gaat in zo'n rap tempo, dat de gevolgen enorm zijn. Voor de bomen als CO2 opslag, voor de rivier als voedsel- en zoetwaterbron, voor het leefgebied van planten en dieren. Een bedreigde soort als de rivierdolfijn bijvoorbeeld komt in vervuild water terecht door pesticiden uit de landbouw of afval van de petroleum- of kwikindustrie.
Vroege Vogels doet in vier reportages verslag van een internationale dolfijnentelling in Bolivia. In de eerste aflevering vertelt bioloog Paul van Damme wat een enorme natuurwaarde het Amazonegebied van Bolivia heeft.
Struikrovers
De potloodgrote wezel, de watervlugge otter en de schommelende dikke das; je zou het niet zeggen, maar het is allemaal familie. Ze behoren tot de grootste roofdierenfamilie van Nederland: de marters. Geert-Jan Roebers en Stefan Halewijn schreven er een prachtig boek over en gaan op zoek naar sporen rond het Capitool.
Vreemde natuur op het kerkhof
Wat begint als een wetenschappelijke excursie op de Noorderbegraafplaats in Amsterdam onder leiding van biologe Annie Zuiderwijk, verandert langzaam in een bizar en vervreemdend sprookje. Ronddolende spoken, exentrieke bezoekers en opdringerige grafdelvers doen de natuur in een heel ander daglicht staan.Delicate exemplaren heet deze openluchtvoorstelling van festival Over het IJ en is te zien tot zondag 15 juli.