Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

8 februari 2004

  •  
08-02-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_1812.jpg

© bloemen

Recordtemperaturen zorgen voor vroege bloei

Nog nooit was het begin februari zo zacht als afgelopen week. In Zuid-Limburg werd de hoogste temperatuur gemeten, 17,6 graden. Met als gevolg in heel het land veel vroeg bloeiende planten, vliegende vlinders en doodgereden egels. De fenolijn stond deze week dan ook roodgloeiend. Natuurkalender-coördinator ir. Arnold van Vliet van de Universiteit van Wageningen zet alle bijzondere waarnemingen op een rijtje.

Vroege stinzenplanten

Veel van de planten die nu in bloei staan horen tot de groep van de stinzenplanten. Wat is een 'stins' en waarom bloeien deze planten zo vroeg? Plantenkenner Jos Ketelaar geeft antwoord.

Actieve gevel

Een raam dat zelf bedenkt wanneer het open of dicht moet, of een zonwering die uit zichzelf naar beneden gaat: dat is het principe van de actieve gevel, een gevel die reageert op veranderende weersomstandigheden. Prettig voor de bewoner, maar ook voor het milieu, want een actieve gevel kan flink op de stook kosten besparen. Bij Energie Onderzoekscentrum Nederland in Petten worden de actieve gevels uitgetest.

Biodiversiteit en het menselijk welzijn

In Kuala Lumpur wordt de komende weken een internationale biodiversiteitsconferentie gehouden, officieel COP7 geheten, de zevende bijeenkomst van the Conference of the Parties. Beleidsmakers uit de hele wereld komen bijelkaar om over biodiversiteit te praten. Hoe belangrijk het behoud van biodiversiteit is, onderstreept wetenschapper prof. dr. Rik Leemans van de Universiteit van Wageningen. Volgens hem is biodiversiteit onlosmakelijk verbonden met het menselijk welzijn. 'Onze afhankelijkheid van biodiversiteit is veel groter dan we vaak denken', zegt Leemans. "Stel je een wereld van alleen maïs, kippen en spinazie voor, die zou niet stabiel zijn: één vogelpestepidemie en alles klapt in elkaar'.

Ruimte voor de stadsboom

Het gaat niet goed met de bomen in de stad. De omstandigheden waaronder ze moeten groeien zijn ronduit slecht te noemen. Ingepakt in asfalt, dikke zandpakketten of beton moeten kleine eiken, beuken of andere boomsoorten maar zien dat ze groot worden. Annemiek van Loon, docente bij de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting aan de Hogeschool Larenstein, heeft zich het lot van het stedelijke groen aangetrokken. Zij schreef het boek “Ruimte voor de stadsboom” waarin mogelijkheden worden aangegeven hoe gemeenten op een goeie manier met hun bomen kunnen omgaan.

Mysterieuze meeuwensterfte

Een briefschrijver zag onder enkele struiken op Texel tientallen dode meeuwen liggen. Woekert hier een mysterieuze ziekte, of is er wat anders aan de hand. De oplossing is eenvoudig, zo rekent vogelonderzoeker Lieuwe Dijksen van SOVON voor: In een meeuwenkolonie van 20 duizend paar meeuwen, sterven ieder jaar even zoveel jonge dieren, en die vind je tot ver in het volgende jaar nog terug in de buurt van de kolonie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.