Vroege Vogels
09.00 - 10.00

Vogelen met je oren

Ze noemen hun kleine collectief 'The Sound Approach', de vogelaars Mark Constantine, Arnoud van den Berg en Magnus Robb. En ze vogelen voor een belangrijk deel met hun oren. Want aan vogelgeluiden kun je veel meer horen dan alleen de naam van het beest. In het standaardwerk The Sound Approach to Birding zetten ze uiteen welke geheimen er schuilgaan achter de subtielste piepjes en fluitjes.

De natuur is van mij! deel 4

Je hebt vogelaars, wandelaars, boswachters... genoeg mensen die vanzelfsprekend zijn begaan met alles wat groeit en bloeit. Maar er zijn meer mensen die dag in dag uit buiten te vinden zijn.
Wat te denken van hardlopers, boeren, of rattenvangers? Wat hebben zij met de natuur? In deze aflevering gaat Vroege Vogels op stap met ongediertebestrijder Erik Kriek.

Uniek kijkje in een vogelnest

Veren poetsen, vreemde bezoekers, een ei dat uitkomt, hongerige snaveltjes, de eerste vliegoefeningen; geen intimiteit blijft onopgemerkt voor de webcams die de Vogelbescherming bij zes vogelpaartjes in het nest heeft gehangen. Dat levert unieke beelden op, want wie heeft er ooit onder de dakpannen in een gierzwaluwnest kunnen kijken? Verder te volgen: de torenvalk, steenuil, ooievaar, boerenzwaluw en slechtvalk.

Mag het wat stiller?

Herrie en verkeerslawaai in het dagelijks leven is tot daar aan toe, maar anders wordt het wanneer er ook in natuurgebieden voortdurend ronkende auto's te horen zijn.  Waar vind je dan nog een plek om tot rust te komen? Stichting Natuur & Milieu en de Provinciale Milieufederaties bedachten de 'stiltewijzer', een brochure waarin precies staat wat je op welke plek zou kunnen doen om het stiller te krijgen.

Soort van april: Parapluutjesmos

De 'Soort van de Maand' is parapluutjesmos, een levermos dat groene plakkaten vormt. In april ontstaan op de groene plakkaten parapluutjes waaruit een aantal maanden later de sporen vrijkomen.
Op de site van de (korst)mossen werkgroep BLWG staat ook informatie over de Nederlandse mossenatlas

Weer een klimaatrapport

De klimaatrapporten stromen binnen. Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), het klimaatpanel van de Verenigde Naties, brengt verspreid over dit jaar in delen het vierde klimaatrapport uit. Op goede vrijdag het tweede deel. Voor Nederland is vooral 'het water' van belang.
Lees meer over 'The Sound Approach'> >
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.