Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

7 ziekenhuisopnames door paddenstoelen

  •  
04-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Groene_knolamiet_ladylove40.jpg

© Fotograaf: ladylove40

Dit jaar zijn al zeker zeven mensen in ziekenhuizen opgenomen nadat zij giftige paddenstoelen hadden gegeten. Gemiddeld krijgt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) in Utrecht jaarlijks zo’n vijf meldingen van ziekenhuisopnames, ,,en het is nog vroeg in het seizoen’’, aldus Antoinette van Riel van het NVIC.
Melden
Veel huisartsen melden een ziekenhuisopname door giftige paddenstoelen bij het instituut. Een enkeling doet dat niet en dus kan het aantal volgens Van Riel mogelijk nog iets hoger liggen. Vaak gaat het om buitenlandse mensen, die van huis uit gewend zijn om zelfgeplukte paddenstoelen te eten. Sommige soorten lijken echter zo erg op elkaar, dat het mis gaat.
Gevolgen
De gevolgen kunnen ernstig zijn, afhankelijk van welke paddenstoel wordt opgegeten. In Nederland is de groene knolamaniet het gevaarlijkst. ,,Als je daar een flinke hap van neemt, kan je leverfalen krijgen’’, legt Van Riel uit. Dat is in potentie dodelijk. Andere paddenstoelen zijn gevaarlijk voor de nieren, weer andere wilde paddenstoelen zorgen voor hallucinaties.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.