Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

7 maart 2004

7 mrt 2004
  •  
leestijd 2 minuten
vv_newsimg_1802.jpg

Warmte en elektriciteit uit één zonnepaneel

Vooralksnog heb je twee panelen nodig om warmte en elektriciteit uit de zonnestralen te halen. Maar over twee jaar moet dat verleden tijd zijn. Het Energieonderzoekscentrum Nederland, ECN in Petten werkt aan een PVT paneel dat beide trucs combineert. Van 100% zonne-energie maakt het PVT-paneel 12% elektriciteit en 65% warmte. het totaal van 77% is ongekend veel in de wereld van de zonne-energie!

Tour de Gans: de laatste etappe

Voor de laatste aflevering van de “Tour de Gans” moeten we naar de kust, want dat is de plek waar rotganzen overwinteren. Daar zijn ze voorlopig nog wel te vinden, want rotganzen zijn een maand of negen in Nederland en vertrekken in april of mei pas naar het hoge noorden om te broeden en de jongen groot te brengen. Met recht dus “onze ganzen”, zoals Nico de Haan zegt. Rotganzen zijn herkenbaar aan de matzwarte kop en de nek met een witte halsring. Het zijn echte zeeliefhebbers, voortdurend pendelen ze heen en weer van de buitendijkse schorren en slikken naar het zoete binnenwater om te drinken.

Het verhaal van de duinplanten

Onze duinen zijn qua omvang en kwaliteit bijna uniek in de wereld. Maar ze hebben nog steeds last van verdroging, vermesting en verzuring. Er zijn nu drie boeken verschenen waarmee beheerders aan de plantengroei kunnen aflezen hoe goed of slecht het in een bepaald duingebied is. Zo kan ook makkelijk en snel worden gezien welke ingrepen nodig zijn. Een duinwandeling met auteur Camiel Aggenbach en twee andere duinkenners: Matthijs Schouten en Harrie van der Hagen.

Dierenpolitiek

De Partij voor de Dieren timmert aan de weg. Met een ongekend aantal lijstduwers gaat ze de Europese verkiezingen in. Essayist Rudy Kousbroek heeft zich als elfde aangemeld. Een gesprek met partijleider Marianne Thieme over het nut en belang van een speciale partij voor dieren. 'One issue'-partijen hebben zelden een lang leven en de vraag is of er echt behoefte aan bestaat.

Maartse sterrenhemel

Eén van de meestopvallende verschijningen aan de sterrenhemel in maart is de planeet Jupiter, de grootste planeet van ons zonnestelsel. Met de verrekijker zijn de 4 grootste manen die om Jupiter heen cirkelen, al goed te zien. Op één van die manen, Europa, komt veel meer water voor dan op de aarde alleen al. Dus waarom daar niet zoeken naar morgelijk leven? Govert Schilling over "het belang van Europa".

Beschermd contact met olifanten

Sinds het ongeluk in Dierenpark Beekse Bergen een jaar geleden, waarbij een oppasser door een olifant werd doodgedrukt, zijn de dierentuinen in Nederland volop in discussie over de omgang met olifanten. Omdat deze dieren in kuddeverband gehouden worden is het niet meer veilig om er zomaar tussen te lopen. In dierenpark Amersfoort hanteren dierenverzorgers al een jaar het principe van 'protected contact'.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.