Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

7.000 jaar oude hazelnoten geveild

  •  
05-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Hazelnoot_marieke1962.jpg

© Fotograaf: marieke1962

Komende zondag eindigt bij online veilinghuis Catawiki een veiling met daarin voor zover bekend de oudste prehistorische hazelnoten ooit opgegraven. De hazelnoten werden rond 1926 gevonden tijdens de aanleg van de weg tussen Nieuw-Amsterdam en de Duitse grens en zijn naar schatting meer dan 7.000 jaar oud. De hazelnoten zijn geconserveerd gebleven omdat ze waren begraven in een luchtdichte veenlaag. Bij de noten zit tevens een krantenartikel uit 1926 waarin melding wordt gedaan van de vondst. Uit het artikel blijkt dat de Archeoloog Prof. Van Giffen destijds vaststelde dat deze hazelnoten van rond 5.000 jaar v. Chr moeten zijn geweest.

Begraven door eekhoorn

Volgens veilingmeester Marte Westdijk van Catawiki zijn de hazelnoten hoogstwaarschijnlijk lang geleden begraven door een eekhoorn als wintervoorraad. Doordat ze in de veenlaag luchtdicht en van het licht af bewaard zijn, zijn deze hazelnoten uitzonderlijk goed geconserveerd gebleven. De hazelnoten komen uit een familiebezit en zijn door de familie sinds de vondst in 1926 altijd zeer zorgvuldig bewaard.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.