Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

650 Ooievaars geteld

  •  
16-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
De belangstelling voor de wintertelling van de Ooievaars was enorm.  Ook Vroege Vogels besteden het afgelopen weekend aandacht aan de ooievaarstelling ( lees meer ). Voorlopige eindstand: 653 ooievaars geteld op zaterdag 14 en zondag 15 januari.
Het was voor STORK een weekend. Op veel plekken is enthousiast geteld en zondag zijn nog eens 222 meldingen binnengekomen. In totaal heeft STORK tot nu toe 352 meldingen ontvangen, ongeveer net zoveel als in 2011.
Het aantal van 653 is iets hoger dan in 2011, toen werden er 592 gemeld. Mogelijk is dit mede veroorzaakt doordat er zoveel aandacht voor de telling is geweest. Dit heeft bij het publiek veel enthousiaste reacties opgeleverd. Maar er overwinteren ook meer ooievaars, omdat er in 2011 meer ooievaars in Nederland hebben gebroed. En daardoor zijn er juist ook meer ooievaars op trek gegaan.
Globale verdeling over het land:
Noord-Nederland: 252
Oost-Nederland, inclusief IJsselstreek: 69
Midden-Nederland, inclusief Het Gooi en grote rivierengebied: 159
West-Nederland: 133
Zuid-Nederland: 40
Onze winters zijn vaak mild, waardoor sommige ooievaars niet op trek gaan. Daarnaast voelen de vogels geen druk om te trekken, omdat ze gevoerd worden. Volgens Stork zouden ooievaars mogelijk ook niet willen trekken, omdat daar net zoveel risico's aan kleven als blijven. Meestal overwinteren ooievaars in zuidelijker landen.
Bron: STORK en ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.