Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

608 teken op een bunzing

13 apr 2014
  •  
leestijd 2 minuten
dodemarter_robbuiter.jpg
Wageningen University is een onderzoek gestart naar de interactie tussen zoogdieren, teken en teken-overdraagbare aandoeningen. Zoogdieren kunnen zeer grote aantallen teken bij zich dragen. De biologen willen weten hoeveel teken precies. Je kunt helpen door vers-dode verkeersslachtoffers van zoogdieren uit bosrijke gebieden te melden.
Het aantal mensen dat jaarlijks de ziekte van Lyme oploopt is in de afgelopen decennia gestegen, en één van de mogelijke redenen daarvoor is de toename in verspreiding van middelgrote en grote zoogdieren in Nederland. Zoogdieren zijn naast vogels een belangrijke bron van bloed dat teken nodig hebben om zich te ontwikkelen. We weten momenteel echter nog erg weinig over het aantal teken wat parasiteert op middelgrote zoogdieren en in welke mate ze een rol spelen in de levenscyclus van de schapenteek ( Ixodes ricinus ) en de Borrelia bacterie ( Borrelia burgdorferi ) die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Dat ze een rol spelen is wel duidelijk. Zo vonden Zweedse onderzoekers dat er gemiddeld iets meer dan tweehonderd teken tegelijk op een haas voeden. Of dat in Nederland ook zo is, weten we niet. Een soort als de bunzing, die in Nederland regelmatig dood langs de weg ligt, kan veel teken bij zich dragen. Zo vonden de onderzoekers 608 teken op één bunzing!
Om de interactie tussen zoogdieren, teken en teken-overdraagbare aandoeningen beter te begrijpen is Wageningen University een onderzoek gestart. Een belangrijk onderdeel van het onderzoek is het analyseren van hoeveel teken er aangetroffen worden op zoogdieren. Voor het onderzoek zijn vooral de soorten haas, boommarter, steenmarter, bunzing en das belangrijk, omdat deze soorten in veel Nederlandse bossen voorkomen. De biologen verzamelen uit bosrijke gebieden vers-dode beesten en tellen het aantal teken dat zich heeft vastgebeten. Het gaat hierbij vooral om verkeersslachtoffers uit bosrijke gebieden.
Wil je meehelpen met dit onderzoek? Dat kan! Als je dit voorjaar een vers-dood zoogdier vindt in een bosrijke omgeving, dan vragen we je deze direct te melden bij de onderzoekers. Ze zullen dan kijken of het dier en de locatie geschikt zijn voor het onderzoek en zullen proberen het dier te verzamelen. Het is in ons land in het kader van de Flora- en Faunawet verboden om zonder ontheffing wilde zoogdieren in je bezit te hebben of te vervoeren.
Heb je een dood dier, neem dan contact op via het contactformulier.
teek
Volgezogen in een bloem gekropen - Fotograaf: Drenthe44
Bron: Wageningen Universiteit en Zoogdiervereniging

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.