Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

60 procent van de vispassages werkt helemaal niet voor paling

  •  
25-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
199 keer bekeken
  •  
paling

Paling

© hbrummelhuis

Driekwart van de honderden vispassages in Nederland werkt niet voor palingen. Als honderd palingen achtereenvolgens vier vispassages proberen te passeren, komt slechts één van de vier vissen op de eindbestemming aan. Dat betekent dat in elk geval 40 procent van de Nederlandse wateren niet bereikbaar is voor paling. De efficiëntie van de bij waterbeheerders populaire vispassages is ondermaats. Bovendien werkt 60 procent van die passages helemaal niet.

Jonge aaltje moeite om naar zee te zwemmen

Dat hebben onderzoekers van RAVON, kennisinstituut voor reptielen, amfibiëen en vissen, vastgesteld. Het instituut heeft in ruim twee jaar tijd het volledige Nederlandse watersysteem getoetst op de toegankelijkheid voor paling. Er zijn veel reddingsplannen voor de bedreigde paling, maar nu blijkt dat de vis slechts met veel moeite het Nederlandse leefgebied kan bereiken. Uitgezette jonge aaltjes hebben ook de grootste moeite om naar zee te zwemmen.

Op weg naar de Sargassozee

Paairijpe palingen zwemmen vanuit Nederland 6000 kilometer naar de Sargassozee. De jonge palingen die daar worden geboren zwemmen weer terug naar de Nederlandse rivieren, sloten en beken. Nederland telt ongeveer 60.000 stuwen, gemalen en sluizen en is daarmee koploper in Europa op het gebied van hindernissen voor vis. Vissen die terug naar zee willen zwemmen hebben het helemaal moeilijk. Vaak is dat onmogelijk en worden ze vermorzeld in een maal- of pompsysteem, aldus RAVON.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.