Minister Bot van Buitenlandse Zaken pleitte deze week voor minder regelgeving vanuit Brussel, en voor meer nationale invulling van het beleid. Toch zijn de Europese richtlijnen er niet voor niets, en in tegenstelling tot wat weleens beweerd wordt, werken die niet ‘verstikkend’.Voor afval bijvoorbeeld hebben ze voor Nederland nauwelijks gevolgen, omdat het Nederlandse afvalbeleid goed op orde is.
Hoogleraar internationaal- en Europees milieurecht Jonathan Verschuuren roept iedereen die natuur en milieu belangrijk vindt op om op 10 juni te gaan stemmen. De Europese verkiezingen zijn wat deze thema’s betreft veel belangrijker dan de verkiezingen voor de Tweede Kamer.
Weidevogelappèl
Vogelbescherming heeft een alarmkreet gestuurd naar minister Veerman. De aantallen weidevogels nemen dramatisch af: de grutto is in een jaar of vijftien terug gegaan van 130.000 broedparen tot (naar schatting) 35.000 paar dit jaar. Als die tendens doorzet kan de soort wel eens helemaal verdwijnen. Terwijl 50% van de wereldpopulatie grutto's van Nederland afhankelijk is.
Ook scholeksters en tureluurs zullen profiteren als minister Veerman de weidevogels -letterlijk- meer ruimte geeft. Een reportage op de gruttoboerderij van Mient Douma in Friesland.
Turks-Nederlandse natuurbescherming
De grootste Turkse natuur- en milieu-organisatie TEMA heeft circa 200.000 leden. En: een Nederlandse afdeling, TEMA-NL. Volgende week komt TEMA-oprichter Hayrettin Karaca naar Nederland om samen te gaan werken met Natuurmonumenten. In Vroege Vogels een gesprek met directeur Serdar Koker van TEMA-NL.