Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

570 miljoen euro te veel subsidie voor windparken

21-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
407 keer bekeken
  •  
windmolen_zwarte wiek_pixabay edit

© Pixabay

Investeerders hebben in 2019 en 2020 zo'n 570 miljoen euro te veel subsidie gekregen voor de aanleg van windparken. Dat zeggen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen tegen EenVandaag. De subsidie voor windparken wordt betaald door de consument, via een heffing op gas en elektriciteit. Het geld is bedoeld om de klimaatdoelen te halen, maar verdwijnt voor een groot deel in de zakken van de investeerders.

"Die 570 miljoen is ongeveer de helft van de totale subsidieuitgaven voor deze windparken", zegt onderzoeker Daan Hulshof. "Met dat geld zou je veel meer groene energie-projecten kunnen aanleggen of je kunt de heffing die de consument betaalt verlagen."

Dat er zoveel geld te verdienen is met windparken komt onder meer doordat investeerders veel hogere windturbines bouwen dan waar de subsidieregeling van uitgaat. Hoe hoger de windturbine, hoe meer wind, hoe hoger de opbrengst.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.