Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

5500 walvisbotten op naam gebracht

  •  
15-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
Arthur Oosterbaan en Adrie Vonk

© foto: Rob Buiter

Al meer dan 35 jaar verzamelt de Texelse visser Adrie Vonk alle botten van walvissen en andere zeezoogdieren die hij en zijn collega's bij toeval van de bodem van de Noordzee opvissen. Maar liefst 5500 stukken heeft hij inmiddels in zijn schuur liggen. Onlangs heeft hij die complete collectie aan het Texels natuurmuseum Ecomare geschonken. Bij die gelegenheid heeft conservator Arthur Oosterbaan samen met een grote groep vrijwilligers alle stukken op naam gebracht. Daarbij komt een bijzonder beeld van de walvisfauna uit de Noordzee omhoog.

Veel dwergvinvissen

In de collectie van Vonk blijken enorm veel botten van dwergvinvissen te zitten en ook van gewone vinvissen. 'Dat zijn soorten die je nu in het zuidelijk deel van de Noordzee bijna niet meer tegenkomt', weet Oosterbaan. 'In de afgelopen eeuwen moet dat dus heel anders zijn geweest. Dat bewijzen deze botten. Wat dat betreft zijn de twee botten die Adrie heeft van grijze walvissen nog aparter. Die zie je nu helemaal niet meer in de Atlantische Oceaan!'

Weinig bultruggen

Omgekeerd kwamen de vrijwilligers van Ecomare nauwelijks botten tegen van bultruggen, terwijl die de afgelopen jaren steeds vaker worden gezien voor onze kust. Deze collectie bewijst dat de bultrug dus echt bezig is aan een comeback.

Wetenschappelijke waarde

De collectie die nu dus eigendom is van Ecomare blijft voorlopig gewoon in de schuur van Vonk liggen. Oosterbaan: 'Tegelijk nodigen we wel alle wetenschappers die onderzoek willen doen aan moderne walvisbotten uit om hier gebruik van te maken. Dit is echt waardevol materiaal!'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.