Vroege Vogels

544 duizend vogels in een telling

  •    •  
04-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Rosse_grutto_01.jpg

© Rosse grutto

Een van de grootste natuurtellingen ter wereld, de international Waterbird Census bestaat 50 jaar. In januari werden de watervogels geturfd in maar liefst 143 landen. Nederland is een van de initiatiefnemers van de 'census', de coördinatie is in handen van Wetlands International.
Vanwege het jubileum heeft een groep Nederlandse vogelaars de afgelopen weken meegedaan aan de jaarlijkse telling in Barr al Hikman in Oman. Het drassige gebied van Barr Al Hikman ligt aan de oostkust van Oman, 500 kilometer ten zuiden van Muscat en is ideaal voor watervogels. Deze kuststrook wordt beschouwd als een van de belangrijkste vogeltrekstations ter wereld want trekvogels van Zuidoost-Azië tot Siberië komen hier samen. 
bonte-strandloper
Bonte strandloper
Het doel van de telling is om in tien dagen lang zoveel mogelijk exemplaren te tellen. Van de rosse grutto tot de bonte strandloper, van de Mongoolse plevier tot de terekruiter. Eindresultaat: 544.000 vogels!
terekruiter-andres
Terekruiter. Fotograaf: Andres.
Maar tegelijkertijd bleek dat het gebied flink wordt bedreigd. In Vroege Vogels een gesprek met Ward Hagemeijer van Wetlands International en Steven de Bie, die net terug zijn van Barr al Hikman.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.